Едно странно събиране

Представете си, че на закуска, вашите поотраснали деца ви помолят да напишете пет нечетни цифри, чиято сума е 14. Дали ще успеете?

31 Comments

  1. Не. Сума от пет нечетни е нечетна 🙂

  2. Ама, аз не видях да пише, че трябва да са различни 5 нечетни числа. 😉
    може ли да се повтарят?

  3. хм, май съм променил малко смисъла с преразказването на задачата. в оригинала се твърди, че един (само един) от помолените няколко човека да напишат тези нечетни цифри е успял.

    колкото до повтарянето — нищо не е изрично споменато в условието на задачата, както не е споменато дали тези цифри могат да бъдат използвани като числа :о)

  4. Е, хубаво тогава – 11, 1, 1 и 1 🙂

  5. @иван

    може и да си прав, но в близките няколко часа няма как да проверя :о)

    но като познавам характера и стила на автора, може като нищо да излезеш прав.

  6. “NeeAnn says: както не е споменато дали тези цифри могат да бъдат използвани като числа :о) ”

    Моля те, дай ми пример за цифри, които да не могат да бъдат използвани като числа!!! Пак ми обърка главата, не е честно!
    ;-((

  7. 1, 3, 5, 7, 9 — нечетни цифри

    13, 57, 97 … — нечетни числа

    нали знаеш разликата между число и цифра? колкото до объркването — нали знаеш, че ми е слабост :о)

  8. Знам разликата, затова се обърках. Ама и тук ми показваш цифри, които могат да се използват като числа. Аз питам: Кои цифри НЕ могат да се използват като числа?

    колкото до слабостите ти – 😉 – да, знам я тази 🙂

  9. @LeeAnn
    за конкретната задача — това са цифрите 0, 2, 4, 6 и 8 :о)

    а в коментара ми изобщо не става въпрос за цифри, които да не могат да се използват за числа. исках лекичко да ви намекна да не се ограничавате само с едноцифрени числа при решаването на задачата , както биха направили 98% от хората — погледни и иван. даже и той в началото мислеше с едноцифрени числа :о)

    колкото до мен, аз мислех при първото свободно време, което откриех, да разиграя комбинации с нечетни числа, но иван предложи наистина елегантно решение, което подозирам, че е вярното, но ще мога да го потвърдя чак когато се прибера в къщи.

  10. По принцип обичам да избързвам и да не дочитам. А и ти доста ми помогна с “нищо не е изрично споменато в условието на задачата, както не е споменато дали тези цифри могат да бъдат използвани като числа :о)”

  11. сега като се загледам повече в това, което съм написал, ми се вижда малко двусмислено — имах предвид използването на цифрите за образуване на дву- или трицифрени числа. иначе и цифрите са числа сами по себе си. трябваше да напиша “както не е споменато, че тези цифри не могат да бъдат използвани като числа. предполагах, че е достатъчно ясно, но явно съм успял да объркам и LeeAnn.

  12. Е, все пак ти е слабост… 😉

  13. Да, Иване, NeeAnn обожава да ме обърква. И аз не знам защо… 😉

  14. @Иван

    странното е, че го правя без никакво усилие — явно освен, че ми е слабост и ми се отдава :о)

  15. @LeeAnn

    за твое успокоение ще кажа, че не си единствената, която се обърква.

    btw какво става със задачата? да поглеждам ли пак на страница 263?

  16. Е! Нали Иван я реши, още ли ще ни мъчиш!? ;-(

  17. Поглеждай 😉
    И пускай следващата :-))

  18. Добре, няма да ви мъча повече с тази задача. Макар, че владо може да се сърди, ето какво пише на страница 263:

    189. Едно странно събиране
    Напишете следните четири числа, съставени от пет нечетни цифри във формата на сбор: 11, 1, 1, 1 и те ще дадат 14.

    А аз отивам да се чудя коя да бъде следващата задача ;о)

  19. Е, няма за какво да се сърдя. Като искам да си реша задачата самичък, въобще не поглеждам коментарите преди да съм се помъчил ;-).

  20. Браво, Иване, браво!!!

  21. Не може първо да ги употребяваш като цифри и после да ти хрумва че може да са и числа, и да събираш това което си решиш. Ако са само числа или само цифри, тази задачка няма отговор:)

  22. @ ovanes

    Защо мислиш така? В задачата никъде не е казано, че не може да използваш цифрите в ролята им на числа. То именно в това е и уловката :о)

    Задачата няма отговор, само ако трябва да използваш едноцифрени числа (aka цифри) при решаването и (май така бях установил, докато се опитвах да я реша).

  23. Съгласен съм но не може да ползваш нещо два пъти както ти е удобно:) то никъде не пише че и 2+2 не може да е равно на 5, но не е нали? Единия вариант е да считаме всичко за логично със строги правила, другия е да се отнасяме към всичко сякаш е относително. Но не може да се отнасяме към относителноста само като ни отърва:)

  24. Здравейте!
    Имам нужда от помощ. Детенце ходи на курсове по математика и съм поставена пред задача, която не мога да реша.Естествено, не й го казвам, но за мое спокойствие ми се иска да разбера верният отговор.
    Задачата е следната:
    на три картички са записани цифрите 2, 6, 0.
    -Запишете всички трицифрени числа, които можете да образувате с тези цифри.
    -Запишете всички числа, които можете да образувате с тези картички.

    дали има формула, която да казва “във всички слечаи, когато от три числа искаме да направим всички трицифрени, се прави така….”

    много, мнаго благодаря.
    Поздрав,
    Ели.

  25. Хъх, това много прилича да е задача от областта на комбинаториката, ама тя се изучава като част от курса по висша математика, така че най-вероятно има някое по-просто решение — такова като за ученици :).

    Погледнете тук дали няма да намерите нещо полезно.

  26. Здравейте Nick Angelow,
    благодаря за бързия отговор.
    От това, което прочетох в приложения от вас линк ми прилича на :

    7. Колко различни знамена могат да се направят с цветовете бяло, зелено и червено, разположени в три хоризонтални ивици?

    Да, обаче не мога да включа. Учила съм математика много отдавна, а и областта, в която съм профилирана вече се е превърнала в рутина и това, назад не го помня :). Комбинацията от числа – да речем направих. Сигурна съм обаче, че има някаква уловка в условието “три картички”. Благодаря отново. :):):)

  27. Здравейте, Елена,

    Ако позволите ще направя едно предположение: Детето е в четвърти клас и ходи на курс по математика, за да кандидатства в СМГ или поне в математическа паралелка?

    Близо ли съм?

  28. „Elena says:

    Здравейте Nick Angelow,
    благодаря за бързия отговор.
    От това, което прочетох в приложения от вас линк ми прилича на :

    7. Колко различни знамена могат да се направят с цветовете бяло, зелено и червено, разположени в три хоризонтални ивици?

    Да, обаче не мога да включа. Учила съм математика много отдавна, а и областта, в която съм профилирана вече се е превърнала в рутина и това, назад не го помня 🙂 . Комбинацията от числа – да речем направих. Сигурна съм обаче, че има някаква уловка в условието “три картички”. Благодаря отново. 🙂 :):)“

    Ами на мен също ми е трудно да включа, но задачата ми прилича много на решаването на комбинации в комнинаториката — това, което сте посочили в точка 7.

    Но ме смущава факта, че това е задача за ученици — ще е безумие, ако учениците изучават елементи от комбинаториката, особено ако е в 4-ти клас, както предполага LeeAnn.

  29. Здравейте LeeAnn и Nick Angelow.
    Да, детенце е в четвърти клас и ходи на курсове по математика в СМГ, за да кандидатства за пети клас 🙂

  30. @Elena

    Значи забравяте за комбинаториката и търсите някакъв по-детски начин за решаване на задачи 😉

    И успех догодина на изпитите 🙂

  31. Да, именно затова зададох въпроса си 🙂

    Детето трябва да пита учителя, които му води курса, защото Вие дори не можете да предположите как се решават задачите 🙂

    А ако успеете да ги решите – няма да можете да ги обясните с инструментите за четвърти клас.

    Затова, ако позволите един съвет от човек минал два пъти по този път: подкрепяйте детето, но не му решавайте задачите, а само го напътствайте с инструментите за четвърти клас. Ако пък не можете – насърчавайте го да пита по време на курса.
    За СМГ е много важно детето да се справи САМИЧКО по време на подготовката и на изпита, защото СМГ търсят изявени таланти. Ако влезе там с много ваша помощ, няма да издържи на темпото вътре 🙂

    Ако имате нужда да Ви разкажа още неща по темата – пишете ми на мейла на приказката 🙂

    Стискам палци! УСПЕХ!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.