Децата и Мрежата

Това е една статия на Иван Дончев. Гледната точка на Иван напълно съвпада с моята, затова аз поисках разрешението му да публикувам статията тук. И щом четете в момента, значи е разрешено ;-). Иване, благодаря ти.

Децата и Мрежата
Иван Дончев

Глобалното интернет пространство е източник на неограничени възможности. Достъп до информация, мигновени контакти с хора намиращи се на другия край на света, работа и забавление. Децата от ранна възраст растат в досег с мрежата и често знаят за нея повече от възрастните. Повечето хора и материали, които те срещат там, са положителни и добронамерени. Но както навсякъде и там има рискове. За своята сигурност, подрастващите имат нужда от напътствията и подкрепата на възрастните в тази, иначе вълшебна, медия.

Да ограничите достъпа
на детето до “опасния” интернет не е най-добрия подход. Все едно да му забраните да ходи на училище, защото там може да срещне хулигани, а в двора да дебне избягал престъпник. Освен това, то ще намери начин да заобиколи забраните – било в училище, при приятели, или в компютърен клуб. Там със сигурност ще е далеч от вашата опека. Поради същите причини не трябва да разчитате напълно и на техническите ограничителни средства, които може да инсталирате на компютъра си вкъщи. Трябва да приемете, че детето рано или късно ще се сблъска с неподходящи материали. И по-добре да е подготвено. От вас. Изследвайте мрежата заедно. От вашето положително отношение зависи дали то ще ви се довери, или ще предпочете потърси решение само, ако възникне проблем.

Основни опасности
Най-страшното, което може да сполети един малчуган в мрежата, е физическо посегателство. За щастие – това се случва много рядко, но последиците са тежки. Детето трябва да знае за този риск и да е обучено, че в никакъв случай не трябва да дава лични данни – имена, телефони, адрес, училище. Трябва да знае, че някои хора могат да се представят за съвсем други.
По-вероятно е, в някой чат или форум, да налети на агресивни хора, на обиди и хулигански прояви. Често, произхождащи от други малолетни. Не трябва да се притеснява да споделя и да иска съвет от вас.
Непременно ще се сблъска с материали на сексуална тематика, порнография и насилие. Това изисква деликатните разговори да бъдат проведени малко по-рано, отколкото това се е правело преди време (в деня преди сватбата). Необходимо е представите за любов и секс да бъдат устойчиво свързани в съзнанието, преди порнографията да ги е обвързала с агресивни, животински, вулгарни и други отблъскващи и объркващи детето модели на поведение.

Правила за безопасност
Говорете с детето относно възможните проблеми онлайн. Прекарвайте време заедно пред компютъра. Нека ви покаже любимите си места в мрежата.
Не оставяйте компютъра в спалнята на детето. По-добре да е на място, където сте често заедно.
Поинтересувайте се, все пак, от възможните програмни решения за защита и от сайтовете, специално предназначени за ползване от деца. Но не разчитайте 100% на тях.
Създавайте заедно пощенските акаунти и абонаментите за различни сайтове и форуми, които детето посещава. Така ще знаете къде ходи, ще можете да регулирате личните му данни и ще знаете паролите, за да проверявате от време на време кореспонденцията му.
Показвайте на детето полезни сайтове и програми. Стаите за чат не са всичко. Така то ще има по-голям респект и доверие във вашите знания.
И вие, и вашето дете трябва да сте напълно наясно, че то не е отговорно за нещата, които пристигат в пощата му, които намира в интернет и за поведението на хората там. Вие трябва да възпитате правилното отношение и реакция. Не на срам и ужас, а на спокойно и съзнателно отрицание и избягване.
Няколко прости правила, които детето трябва да спазва (можете да му ги разпечатате до компютъра) и да знае, че с тях ще бъде сигурно:
– Никога да не приема срещи с познати от интернет, без ваше знание. При първа среща – задължително трябва да отиде с вас.
– Да не качва свои снимки, да не дава имената си, адреса, училището или телефона.
– Да не отваря файлове от непознати източници.
– Да не отговаря на писма или съобщения, които са сексуално насочени, агресивни, вулгарни, обидни.
– Да не забравя, че всичко, което чете в интернет може да бъде лъжа.
– Да ви казва всеки път, когато нещо или някой в мрежата го притесни.

Интернет вече е част от живота ни. И от него ползата е доказано по-голяма отколкото вредата. С помощта на горните напътствия ще сте по-сигурни и спокойни и ще можете без паника да избегнете потенциалните опасности. Които, в крайна сметка, не са по-различни от тези на улицата и в училище.

One Comment

  1. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Децата и телевизията

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.