Как се кандидатства след 7 клас

Ще ви разкажа всичко на дълго и широко, но бързам да ви успокоя – НЕ е толкова страшно, колкото са ви го представили по телевизията и вестниците!

Но това съвсем не значи, че не е натоварващо и изморително за всички.

За безпроблемно кандидатстване след 7 клас трябва да се съобразите с няколко основни неща. Ще се опитам да бъда кратка, но изчерпателна.

В момента системата за кандидатстване е следната: детето държи изпит по БЕЛ и математика, и евентуално по още един предмет, ако училището, което си е харесало го изисква. Училищата се подреждат като желания едва след като излезнат резултатите от изпитите. Тогава е възможно да се направи преценка за кое училище ще стигне бала на детето и за кое – не. Тази преценка се прави на база статистика за успеваемостта по училища за изминалата година. При балообразуването за кандидатстване от дипломата за 7 клас се взима само оценката по БЕЛ и математика и евентуално още някоя, ако училището го изисква.

Това, че желанията се редят след изпита, а не преди него е „нож с две остриета” – от една страна е добре, защото можете да прецените къде точно да запишете детето си, но от друга страна, има опасност децата да подходят към кандидатстването в стил „за където ми стигне бала”, а това е лошо, защото намалява мотивацията им за учене наполовина. За да избегнете това трябва да поставите въпроса „Къде искаш да учиш догодина?” на детето си още преди 15 септември. Ако то не може да вземе решение самичко – помогнете му, но със започването на новата учебна година трябва да сте наясно. Така то ще знае какво иска, а вие ще знаете колко зор да му давате през учебната година.

Подготовка за кандидатстване: това е най-веселата част. Миналата година на 15 септември се оказа, че съм закъсняла с намирането на курсове за подготовка на кандидат-гимназисти. Ужасих се! Някаква масова психоза тресе всички родители, но за жалост засяга и тези, които не са се „панирали”.

Лично аз намирам курсовете за подготовка за много удачни. Дъщеря ми като ученик на СМГ, посещаваше курсове по математика в СМГ, а курсовете й по БЕЛ бяха в частна школа. Ако ви е интересно мога с чиста съвест да ви препоръчам същата школа. Само попитайте.

Грешно е да си мислите, че със записване в школа вашето участие в подготовката за кандидатстване е приключило. То още не е започнало 😉

Трябва да помислите с какво можете да облекчите детето си откъм учене в 7 клас. Аз например спрях детето от ходене на английски. Лятото тя си навакса пропуснатото, но времето, което й се освободи през годината беше жизненоважно.

Добра идея е да ограничите всякакви видове чатове и безсмислени компютърни занимания. При нас опита показа, че при забранен скайп се освобождават два часа на ден за нещо друго. При натоварването, което понасят децата в 7 клас е по-добре да проспят два часа, отколкото да ги прекарват в чат.

По време на подготовката за кандидатстване, мотивиращата роля на родителите е от особено голямо значение за детето. Вашата най-важна мисия е да подготвите психически детето за предстоящото изпитание, както и да прецените какво е подходящото за него натоварване през годината.

Ако му давате много зор непрекъснато от самото начало, то няма да издържи психически точно накрая. Ако го отпускате много, накрая може да не може да се стегне. Та – няма рецепта – децата са различни и трябва да намерите най-верния подход към собственото си дете. Ако се вслушвате в детето си, това няма да е особено трудно. Всъщност, трудно е вслушването.

Като казвам „мотивация” имам предвид, че от родителите се очаква да бъдат подкрепа на децата си във всяко отношение и на всяка цена. За децата това е едно от първите сериозни изпитания и те трябва да знаят, че дори и да се провалят, вашето отношение към тях няма да се промени. Предметните поощрения/лишения дават известен резултат, но не бива да са основен метод за мотивация.

Основния метод за мотивация е психическата подкрепа от родителя. Тя трябва да започне преди 15 септември и никога да не свършва 😉

Ако успеете да бъдете близо до детето си, да живеете с неговите затруднения и вълнения, лесно ще прецените кога да го товарите и кога да го отпускате. Останалото ще си дойде само. Когато децата чувстват подобна подкрепа, те стават по-отговорни и по-самостоятелни и се стараят да оправдаят доверието ви.

Останалото е лесно. Към 20 май трябва да започнете да следите сайта на Министерството на Образованието и този на Регионалния Инспекторат по Образованието, където се публикува цялата необходима информация. Там пише и кои училища са с по-особена и специална система за кандидатстване. Освен това, в училище се провеждат родителски срещи, на които се обясняват правилата за кандидатстване, подаване на документи, училищата-гнезда (всяка година са различни)… Почти невъзможно е да изпуснете сроковете. Всеки от тях е достатъчен за това, за което е предвиден. Аз не съм си купувала справочник.

И все пак: децата учат до 15 юни, изпитите са в края на юни и трябва бързо да вземете дипломата на детето, като се уверите че има печат и на гърба, резултатите излизат едновременно по всички предмети в началото на юли, документи за първо класиране се подават до около 14 -15 юли, то излиза за 2-3 дни и има реален шанс преди 20 юли всичко да е минало и заминало.

Няма да ви обременявам с таз годишните срокове, защото те също се сменят всяка година. Важно е само да се стараете да ходите в началото на срока, а не в края му, защото може да се окаже, че ви е нужен още някакъв документ, който не носите със себе си. На нас ни се наложи да вадим медицинско и ако нямаше време, нямаше да успеем. Затова – не чакайте последния момент. В тази връзка е удобно да изберете училище-гнездо близо до работното си място /примерно/.

Ако съм забравила нещо – питайте – ще отговарям с радост! 🙂

УСПЕХ!

49 Comments

  1. Струва ми се, че ако детето чете книги и се справя с математиката в училище, може да се размине без специална подготовка за кандидатстването, без да се спира достъпа до компютър и извънкласните дейности. Навремето така изкарах 5.50 и 6 на изпитите. Миналата година синът ми изкара 3.80 (математика) и 5.10 😀 – при това със скапана подготовка от училище. Така че ако детето си учи в СМГ, не разбирам за какво са му специални курсове по математика. А да научим децата си да четат и да им вдъхнем любов към четенето се отплаща не само на изпита след 7 клас.

  2. Лид, строго индивидуално е. Родител и дете заедно трябва да преценят как да постъпят. Всяко от нещата, които сме направили (като семейно решение) си имат своето обяснение и логика, но те важат само за нас и за никой друг, затова и не сметнах за нужно да занимавам с тях всички. В крайна сметка, за детето е важен крайния резултат. Ако детето е удовлетворено, значи решението е било правилно. Друг е въпросът това удовлетворение на какви критерии и очаквания се базира и кой с колко се задоволява 😉

  3. Добре написано, Дачи! Мисля, че не си пропуснала нищо.

    Колкото до курсовете за/против, това много зависи и от училището, където детето учи в 7-ми клас и конкретно от преподавателите по български и математика. По принцип със сина ми не съм имала никаква нагласа първоначално да посещава курсове, но след като видях пълната незаинтересованост на учителите по тези два предмета, реших, че e време за намеса. Имахме страхотен късмет с преподавателите в двата курса и мисля, че бяха много полезни. В самото решаване на задачите и тестовете си има тънкости, но и на детето му бяха интересни. Дотолкова, че въпреки късното започване на курса по български (април! 🙂 ) оценката му беше 4.75.

    Нещата са много индивидуални, но подкрепям напълно това, че се иска внимание, грижа и подкрепа на родителите в този период.

  4. Леле, ама това кандидатстване след 7-ми клас се оказва по-голямо изпитание от матурите! Това, което си описала, е някаква невероятна подготовка с ангажиране на цялото семейство!

  5. Гери, мойта дъщеря, като ученик на СМГ, изпитваше ужас от българския език като предмет, което отчасти се дължи и на “прекрасната” й класна. Затова школата за нас беше важна – там, благодарение на различния подход на преподавателя, тя не само преодоля този ужас, а дори започна да й харесва.

    А и аз именно на това исках да акцентирам – вниманието и подкрепата от родителите.

    Оценките не са важни като абсолютна стойност, защото те зависят от трудността на изпитите. Тази година нямаше пълни шестици, а оценките на моето дете бяха над 5,67 и по двата предмета, което я нареди като бал на 40-то място в списъка с кандидатстващите момичета. Всъщност това е по-вярната преценка за успеха, защото ако 2/3 имат пълно 6, ти с 5.50 може да се окажеш вън от класацията /чисто теоретически/.

    ImPRESSed: Така е! Курсовете са събота и неделя и не остава време за излизане от София, пътуване на някъде и т.н. Почивката се ограничава на местна почва и то когато остане време.
    Затова я спряхме и от английски – защото само в път губи около 2 часа, час и половина – там и така три пъти в седмицата…

  6. Като човек, който е минал вече през това миналата година, (сега ще съм 9 клас в езиковата гимназия в Сливен, паралелка “Английски с Немски език”) мога да кажа, че не е никак страшно. Разбира се, че трябва да се отчете и факта, че гледам през очите на ученичка вече минала през това, естествено тогава ми се е струвало много по – трудно, а в началото на 7 клас даже и непосилно.
    Ходих на частни уроци и по български, и по математика в 7 клас. Честно казано, не познавам някой, който да е в “хубава” паралелка(!) на елитна гимназия/техникум без частни уроци поне по единия предмет (казвам, че аз не познавам, не че няма такива!). Дори в моя клас няма такива, които не са ходили, защото в тази паралелка се влизаше с бал 30+, поне миналата година (за сега не съм гледала). За съжаление, това се налага, защото на голяма част от учителите в (С)ОУ – тата въобще не им пука, те влизат и си “изпяват” урока за 30 мин. и си излизат. Помня какво ни отговаряше учителката ни по математика, когато отидехме да я питаме за някоя задача, която не сме разбрали, а именно “Нямам време за вас сега, питайте майка си”. Нито един път не ни пита дали разбираме, “все пак си има учебник, сядате и четете”. А да не казвам, че учебникът ни изглеждаше написан на китайски и нищо не разбирахме. За щастие учителката ни по БЕЛ беше изключително добра и като преподавател, и като човек. Смея да твърдя, че ни подготви отлично (нямаше човек с под 4,50 на изпита). Поне тук случихме на учителка. Толкова за частните уроци/курсове.
    Не е задължително да знаеш точно къде искаш да учиш още на 15.09 в 7 клас. Аз само в 7 клас си сменях желанията милиони пъти, за 5 и 6 клас да не говорим. Разбира се, не живея в чак толкова голям град (и чак толкова малък не е, но все пак), предполагам, че в София (например) нещата са малко по-различни. Последно си смених желанието точно, когато попълвахме листа с желанията. В началото съжалявах, че не съм обърнала езиците (немски като първи), както си мислех предната вечер, но после разбрах, че така ми е било писано, така е станало (вярвам, че няма случайни неща).
    Родителите ми, честно казано, чак пък някаква кой знае каква подкрепа не са ми оказали. Баща ми не се занимава с моето образование въобще, това е задача на майка ми. Тя ми препоръча учителите, които са й казали колежки и ме записа на уроци и това беше. Каза ми “Ако искаш учи, повече няма какво да направя за теб, плащам ти уроците, останалото зависи от теб”. И си е така. Разбира се, говорили сме на тази тема и сме обсъждали кандидатстването. Това с “без компютър и телевизия докато не си научиш” винаги са ми се стрували пълни глупости. Нашите спряха да го правят от 5 клас, защото разбраха, че няма никакъв смисъл. Ако едно дете не иска да учи, то няма да седне да учи дори и да няма компютър/телевизор или нещо подобно. Аз в 5 клас като ми взимаха компютъра просто се правех, че уча и си рисувах драсканици по тетрадките, същата работа като да седя на компютъра. Майка ми ми казваше, че “това си е моят живот и си зависи от мен какво ще направя, тя каквото трябва ще го направи, ако не искам да успея да седя на компютъра и толкова, да паса патките после, но дори и пари за патки няма да имам”. 🙂 Смея да твърдя, че постепенно в мен самата се изгради страшен ред. Няма такива работи като “излизане” след училище. Първо си научавам уроците и чак тогава си почивам активно, иначе самата аз чувствам, че нещо не е наред. Това разбира се си е строго индивидуално, както съм забелязала повечето ми приятели са точно обратното, само че след излизането идва не учене, а друго излизане. Трябва да се намери баланса м/у почивка/учене. Имах съученици, които родителите им толкова ги тормозеха да учат, че им бяха забранали дори джобните пари. Което и сега ми не ми се струва никаква мотивация. На някои пък им купиха телефони и такива неща, за да ги мотивират. Когато питах майка ми дали ще ми купи китара, за това че влязох, където и тя, и аз искахме, тя ми каза, че моят подарък е това, че съм влязла и направо си ме отряза. 😀 Чак в края на 8 клас си я получих и то за рождения ден.
    Стига съм писала толкова, че ме заболя ръката вече. Какъв е извода след всичкото това писане и аз не знам. 😀

  7. Дачи, благодаря ти! Всичко, което си написала, ще ми бъде от полза. Синът ми вече знае къде иска да учи и как да го постигне.
    Ще си запазя обаче твоята тема на видно място да ми напомня някои неща – на мен лично. Неща, които наистина не бива да бъдат забравяни. Хареса ми на какво си акцентирала 🙂

  8. lynn, изводите всеки да си ги прави сам 😉

    За мен е важно да подкрепям децата си, когато имат нужда от мен, така че с риск да се повторя казвам – подхода е индивидуален.

    Няма да се повтарям повече, но искам да обърна внимание на нещо, което явно не прочетохте добре – никъде не съм писала “забрана на компютър и телевизия”, а написах да “ограничите всякакви видове чатове и безсмислени компютърни занимания”. Ограничаването не е забрана и е в частта “безмислени занимания” 😉

    Обръщайте повече внимание на думичките – те имат значение и се сърдят като ги подминаваме и променяме 😉

    Ти сега като си ваканция, нямаш ли нещо за мен? 😉

  9. vira111: 🙂
    Наистина ще се радвам да съм ти от полза 🙂

  10. lynn, наистина ли есента ще си в 9-ти клас? Ако е така – адмирации! Трябва да даваш уроци по грамотно изразяване на смислени тези на всички(с много малко изключения) водещи в масмедиите.
    Което, за съжаление, не е гаранция за успех. Именно в това е проблемът. И необходимостта от допълнителна подготовка. Защото го има и този момент – децата да са с категория по-горе от оценяващите. Допълнителната подготовка често е гаранция, че “надскачането” ще остане скрито 🙂

  11. LeeAnn, нямаше ли форуми, в които по нета да си обменят теми или решения на задачи, например? Това мисля, би било доста полезно за подготовката…

  12. Val, честно казано – НЕ ЗНАМ 🙂 дали има форуми със задачи. По презумпция смятам, че форумите са загуба на време и не съм сигурна, че може човек да се довери на всичко, което чете там. А да си губиш времето да отсяваш истините е безсмислено…

    Всъщност аз не съм участвала в самата подготовка чрез решаване на задачи и писане на преразкази и есета, а само като мотиватор на прогреса 😉

    Смятам, че е грешно да се виси на главата на детето и да се решават задачи заедно с него, защото така или иначe, нито на изпита й ще съм там, нито мога да следя всяка стъпка от живота й след това. За целия седми клас си спомням, че заедно умувахме по една геометрична задача и това е – толкова е поискала помощ – толкова е получила 😉

  13. Имам само една молба!Някой ще ми каже ли сайт,с всички елитни училища!Наистина е много важно!

  14. @one clever girl

    Почти сигурна съм, че дефиницията ни за “елитно училище” е различна и затова няма как да ти дам списък.

    Питай чичко Гугъл.
    Другият вариант е да провериш в сайта на Министерството: през миналата година кое училище с какъв бал е приемало ученици.

    А най-важното, което трябва да направиш, ако си в 7ми клас, е да решиш къде искаш да учиш – даже си закъсняла с решението.

    Ако си родител – детето ти трябва да реши…

  15. ami 4estno kazano mn se strqskam i sym naistina mn pritesnena za tezi izpiti. U4udvam se na tezi koito sa tolkova spokoini i ne gi valnuva tova. Az hodex na uroci i po matematika i po bel no sega ve4e samo po bel makar 4e v u4ili6te se spravqm dosta dobre i za godinata sam edna ot malkoto s 6 po vsik4o no vapreki tova ne sam uverena v sebe si i naisitina se pritesnqvam. Makar da mi kazvat 4e vsik4o e nared i ako ne se spravq nqma problem no… Osven tova me e strax ot novoto i nezizvestnoto. I me e strax to4no ot tova 4e 6te se panikiosam i nqma da napravq ni6to na testovete. Kazvat 4e mestata sa mn a decata malko i s dve troiki se vliza. Makar 4e imam 6 po matem ne mi e ot silnite strani bel opredeleno da no matem ne.. Naistina se pritesnqvam, molq ako imate nqkakvi saveti predlojete.

  16. Мила iva,
    Ще се опитам да ти дам няколко съвета – такива, каквито дадох на дъщеря си миналата година.

    Паниката е най-лошия ти враг. Притеснявай се колкото си искаш, вълнувай се колкото си искаш, но сега, докато не е започнал изпита. Когато започне изпита, трябва да си максимално концентрирана. Как можеш да постигнеш това?

    Трябва да запомниш едно нещо: Каквото и да стане на изпита, от това не зависи животът ти, от резултата не зависи обичта на родителите ти, уважението на приятелите ти също. Резултатът си е само за теб. Ако не влезеш в желаното училище, няма да станеш по-лош човек. Това ще означава само едно: че усилията, които си положила не са били достатъчни.

    Ако влезеш (пожелавам ти го от сърце), това ще значи, че този път си успяла, но за следващия ще трябват още усилия, защото ще си по-голяма и ще е по-трудно.

    За неизвестното: Аз също се страхувам от неизвестното. Всички що-годе нормални хора се страхуват 😉 Има начин да го преодолееш за изпита.

    Не оставяй родителите ти да ходят да те записват и да подават документи. Ходи и ти навсякъде, приготвяй си всичко сама, за да си сигурна, че нищо не е пропуснато. Направи си списък с важните неща и си го носи в джоба винаги.

    Когато разбереш в кое училище ще е изпита, отиди и виж училището. Разгледай двора, вратите, представи си как изглеждат стаите или се промъкни тайно вътре и ги огледай. После си представи как ще си облечена в деня на изпита, как ще отидеш до училището, как ще влезеш, ще си покажеш личната карта и номерчето, как ще седнеш далеч от прозореца, за да не те напече слънцето, как ще си подредиш пособията на чина, как ще си напишеш номера на изпитните листа, как ще си ги провериш и свериш два път внимателно… и т.н. Представи си всичко предварително до най-малката подробност. Направи го няколко дни по ред по 1-2 пъти на ден. Така на третия ден вече ще ти е толкова познато, че ще ти е писнало. И в деня на изпита ще отидеш, ще си седнеш и ще си направиш изпита.

    Сигурна съм, че когато започне изпита ще си спокойна. Отдели си пет-шест минути от началото на изпита, за да си прочетеш и разгледаш всички задачки, колкото да се увериш, че не са толкова страшни и да се успокоиш и чак тогава започни с решаването.

    Знаеш ли, защо съм сигурна, че ще се справиш? – Защото се замисляш за тези неща, защото те вълнуват. Трябва да си силен, за да кажеш „Страх ме е” и „Аз не съм уверен”. Много възрастни не го правят и се провалят. Но ти няма да се провалиш, защото си много по-силна от повечето от тях.

    И последно 🙂
    Знаеш, че училище се избира след като излезнат резултатите. Затова – просто не мисли за резултатите и не гледай на изпита като на изпит. Представи си, че си на курса и решавате тестове, за да тренирате. Отпусни се и ги разбий 🙂

    Ще се радвам, ако след това споделиш как е минало и как си се чувствала. Ще проверя кога са изпитите и лично ще ти стискам палци. А когато аз стискам палци, хората винаги успяват, да знаеш 🙂

    п.п. моля те, изчаквай да се покаже коментара и не пускай един след друг бързо, защото блога ще те приеме за спам. Ако пък пишеш на кирилица, ще съм ти лично благодарна. 🙂

  17. Моля, подскажете ми как да стигна до минималните балове за прием в гимназиите за 2008 г. на страницата на МОН. На няколко места прочетох, че ги има на страницата, но аз не ги намирам. Всичко изгледах и прочетох – минимални балове не намерих. Благодаря ви предварително.

  18. Svetulka_sv:
    Честно казано – Не знам. Аз не съм търсила минималните балове миналата година и на първо минаване през страницата на МОН също не ги открих.

    Това, което бих направила в такъв случай е, да звънна не само на зеления телефон, обявен на страницата, а и на всички дадени стационарни телефони и да им напиша мейли на всички възможни адреси. 🙂

    Също така, би трявало информация за минималните балове да има в класния ръководител и в дирекцията. Пробвайте и там 🙂

    УСПЕХ!

  19. Ами благодаря наистина за подкрепата. мисля, че ми помогна по някакъв начин не знам как. Ще се опитам да те послушам, и все пак извинявай, че ти говоря на ТИ. Почти същите неща ми казва и моята майка и по самата формурировка на текста ми заприлича на нея. Ще пиша отново.

  20. Иве, можеш да ми говориш на ТИ, не се притеснявай. Благодаря за уважението 🙂

    Не съм майка ти, но щом говорим почти еднакво, значи можеш да й вярваш, нали 🙂

    А следователно – да вярваш, че вярата й в теб е истинска и да повярваш в себе си 🙂

    УСПЕХ! и чакам да пишеш.

  21. maikata na iva

    Мила госпожо, пише Ви майката на Ива, за да Ви благодаря от сърце за подкрепата, която оказвате на дъщеря ми. Аз й казах същите неща, но е важно да ги чуе и от някой друг, защото вероятно смята, че аз съм пристрастна и оценката ми за нейните възможности е повлияна от обичта ми към нея, Вие сте майка и разбирате и нейния и моя трепет и притеснение. Стискайте палци на момичето ми, нека две майки й пожелаем успех и двете да вярваме, че тя ще се справи!Изпитите и са на 19 и на 25 юни. Помогнете с мисъл и аз лично ще Ви кажа как тя се е справила!Още веднъж-моето сърдечно, голямо, майчино – Благодаря!!!

  22. Здравейте, Мамо на Ива,
    Напълно разбирам вълненията и на двете ви, както и явлението “трябва да ми го каже някой друг” – затова се постарах да съм й полезна 🙂 Щом ми благодарите, значи съм успяла поне малко 🙂

    Сигурна съм, че Ива ще се справи.
    Самият факт, че се замисля за успеха, за бъдещето, за вероятното развитие и стечение на обстоятелствата, говори за осъзнат човек. А такива хора успяват – със или без наша помощ 🙂
    Е, на нас ни се иска да е с наша… 🙂

    Ще стискам палци и на двете ви на 19 и 25 юни, защото знам, че ще си потреперите и Вие. Но пък после е хубаво 🙂

    Очаквам да ми пишете отново. (може и на мейла на приказката – вижте горе ляво)

    УСПЕХ!

  23. LeeAnn, обръщам се към вас, защото думите Ви към момичето са искрени и изпълнени с благородство. Трябва да има повече хора като Вас и може би тогава всички ще живеем по-добре.
    А сега – въпросът ми: Моят син ще кандидатства, утре е на изпит!
    Не успях да разбера дали при подредбата на желанията се допуска да се изброяват най-предпочитаните паралелки от различни училища /защото на нас някои специалности не ни допадат/ или е задължително като започнеш с едно училище да продължиш с друго чак след като си посочил всички паралелки, които то предлага.

  24. Здравейте, Илина 🙂

    Първо: стискам палци за утре.

    За подредбата на желанията:

    Трябва да подредите желанията, а не училищата – т.е. можете да посочите:
    1. СМГ, английски
    2. НПМГ, руски
    3. СМГ, немски и т.н. Разбира се, не знам как са паралелките, пиша ги само като пример, че могат да се редуват и разместват.
    Ако на определен ученик не му стига бала за английски в СМГ, ще се бори първо за НПМГ и чак след това за немски в СМГ.
    Та, отговорът е ДА, допуска се. Даже се препоръчва.

    Като отидете да пишете желанията, там ще има преподаватели, които са обучени да помагат и обясняват. Мисля, че може да се разчита на тях. За всеки случай ги попитайте пак, защото моята информация все пак е от миналата година и макар да е минимален, все пак съществува шанс да Ви подведа.

    Важно е, като си вземете оценките да подредите всички възможни желания. Напишете поне 10-15. Ако напишете само 2-3 и не му стигне бала за там, детето ще отсъства от списъците на първо и второ класиране. Това е голяма травма за него, а два пъти по-голяма за родителите. Преживяхме този стрес покрай приятели – съсипва ти излишно цялото лято.

    УСПЕХ!

    Вълнувам се заедно с вас двамата и се надявам да наминете отново и да споделите как е минало.

  25. zdravei pak. Dnes mi be6e izpita po bel ezik i mislq, 4e se spravihmno vse pak ne sym ubedena i imam edno na um. Ne be6e tolkova stra6no kolkoto si mislex, no pritesnenieto si go ima nqma ka bez nego.No sega 6te iz4akame rezultatite nadqvam se da sa visoki no….ne se znae tova e za sega do skoro.

  26. Здравей, Иве 🙂
    Честито! Току-що направи най-важният извод: НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА СТРАШНО!
    Наистина е така. Сега си почини и повече не мисли за оценките. Каквото било – било.
    Сега имаш да мислиш за математиката, вече знаеш как става и че има само притеснение и нищо страшно и изпита ще ти се стори още по-лесен.
    Стискам палци и на 25 юни и пак чакам да наминеш да кажеш как е било 🙂
    Пък после ще стискаме палци и за резултатите 🙂

  27. Хей здравейте отново! Този път искам да ви попитам дали 62 точки са добър резултат на теста по български?????

  28. ерика,
    знам, че се вълнуваш и знам, че отговорът ми няма да ти хареса, но ще ти напиша какво мисля 🙂

    62 точки могат да бъдат и много, и малко, и достатъчно.
    Това може да се прецени, когато излезнат и другите резултати по български. Освен това, за успехът е важно да се знае другите деца какви резултати имат.
    Ако максималните възможни точки са 100, ти си събрала 95 (примерно), а останалите имат най-много 94 точки – това значи, че си първа в списъка. Но ако всички имат по 100 точки, а ти имаш 95, може да се окажеш последна в списъка.

    Затова казвам, че не е важен броят точки, а мястото, на което те те поставят в списъка. Сигурна съм, че ще е достатъчно нагоре 😉

  29. Здравейте всички!
    Случайно попаднах тук, докато търсех принципа на подреждане на желанията и по-точно механизма на попълване на местата (т.е. ако за дадена паралелка има достатъчен брой кандидати с първо желание, и има кандидат с по-висок бал от някои от тях, но с второ желание за същата паралелка. Този с второто желание ще бъде ли приет?)
    Към gerii:
    Доколкото знам 15 точки и за двата теста (БЕЛ и М)е за 3.00.
    Успех на всички!!!

  30. Йони, да ти кажа честно, точно този принцип на разпределение и на мен не ми е ясен 🙂

    Пожелавам на всички бал, достатъчно висок, за да ви приемат по първо желание 🙂

  31. Здравей LeeAnn, мина и изпита по математика и сега чакаме резултатите. Задачите бяха доста трудни, дълги, не много ясно формулирани условия, поради което на децата времето не им достигна спокойно да обмислят решенията. Моят син си провери отговорите и първоначално беше много разочарован, после се оказа, че резултатът му може да се окаже добър на фона на останалите. Така че сега остава само да чакаме.
    Благодаря за изчерпателния отговор, ще намина пак като имаме радостни /или не чак толкова радостни/ новини.

  32. Илина, благодаря за включването. Ще те очаквам 🙂

  33. знаете ли как се изчислява бала?

  34. не, summer, нямам представа. така или иначе, резултатите скоро ще излезнат. най-добре е да ги изчакаш спокойно 🙂

  35. А да ви попитам като минат изпитите нали след това трябва се пишат училищата? Къде и как става това? В училището в което сме подали документи за явяване на изпита или трябва да ьодим по всяко училище? Кажете как моля ;( .

  36. mitaka,
    Документи за избор на училище (списък с желания) се подават в училището-гнездо – там, където сте подали документи за явяване на изпити 🙂

    а за бала, не съм съвсем сигурна, че е така. имаше значение за какво училище се кандидатства – за езикова гимназия или за математическа – удвоява се само едната оценка от изпита, но не помня точно.

  37. Детето ми е прието на първо класиране в ПГЕА, но той-иска Джон Атанасов или Ломоносов, може ли да се запише в ПГЕА и пак да кандидатства за второ и трето класиране?

  38. Елена, най-добре е да попитате в училището-гнездо. Доколкото си спомням от миналата година – не може. Ако се запише някъде – излиза от списъците и не се бори за класиране повече. За второ класиране остават да се борят незаписаните ученици от първо – то това е самата логика на второто класиране. Но все пак – попитайте. Спомням си, че имаше и някаква особеност при подаването на документите… 🙂

    Успех!

  39. Не са ли изискванията вече променени??? Питам защото публикацията е от 2008 година, но има и коментари от 2009 и 2010 … и малко се обърках… Съжалявам, ако въпроса ми е глупав, от съученици чувам, че не са променени, ами само ни лъжат, за да учим повече, но от новините чувам съвсем друго… Моля отговорете ми!!!

  40. гери,
    нямам представа. можеш да провериш на страницата на министреството – би трябвало информацията там да е най-точна.

    целта на статията е да обърне внимание на родителите за тяхната роля в процеса на учене и кандидатстване на децата им, а не на правилата за кандидатстване, които наистина се менят всяка година. затова – ако трябва питай в дирекцията 🙂

    И успех!

  41. Знае ли някой как се извьршва класирането- в един справочник пише , че учениците се подреждат по бал – взима се ученикът с най-висок бал и се класира по първо желание и т.н. , само че за различните профили балообразуващите са различни.Така че един ученик за различните профили може да има различен бал и възниква въпросът как точно ще се подредят по бал?

  42. Лили,
    за всеки профил се изисква съответния бал.
    Ако си кандидатствала за три различни профила (с три различни вида балообразуване), за първия профил ще ти се сметне бала и ще се състезаваш с него. За втория профил ще ти се сметне бала по втория начин и ще се състезаваш с него, за третия – по третия начин.
    Тук водещото става профила и бала за него, а не някакъв фиксиран бал, свързан с оценките на ученика.
    Успях ли да обясня? 🙂

  43. Здравейте на всички, имам един въпрос(така да се каже). Аз съм още малка(6 клас ще бъда), но вече знам много добре къде искам да отида след 7-ми клас. Дотук добре… Но, въпросната гимназия е в друг град. Аз напълно се доверявам на учителките ми по математика и по БЕЛ(Нашето училище е едно от най-добрите!), пък и съм отличничка по тези предмети и на всичкото отгоре спечелих националното съзтезание по английски език(онова за училищата към Асоцияцията на Кеймбридж училищата)(по АЕ пък съм още по-голяма отличничка и нямам абсолятно НИКАКВИ притеснения, че ако ми се наложи да вземам подобен изпит тотално ще се издъня!), тъй че не се притеснявам особено много за изпитите. Но много искам да знам как мога да кандидатствам в гимназия в друг град, защото ще се поболея от тревога, че ще изкарам достатъчно висок бал, но няма да знам как до кандидатствам и следователно всичките ми не надежди отиват на майната си. МОЛЯ ВИ, кажете ми!

  44. mim4enceto00,
    най-важното, което трябва да направиш, ти вече го правиш – учиш здраво, знаеш какво точно искаш и не се притесняваш за изпитите.

    Как се кандидатства в друг град не знам съвсем точно, защото не знам за кой град говориш, колко е далеч от дома ти и т.н.

    Това, което ми хрумва да те посъветвам е:
    Заведи мама и татко (или поне единия) на разходка до другия град – имате на разположение цяла година. Вижте къде се намират училищата, как са стига до там.
    Ако отидете през септември, преди 15ти, със сигурност ще има кой да ти отговори на въпросите – дори директора да не е там в момента, със сигурност има преподователи – та започват работа преди 15 септември.

    В началото на 6 клас може да питаш и твоите си учителки – те трябва да знаят 🙂

    Знаеш ли, не бива да се тревожиш от сега за организацията. Тази тревога е за възрастните хора. Ти само трябва да учиш и да си последователна и устремена.

    Пожелавам ти успех!

  45. Ами… аз съм от Сливен и става въпрос за ГПНЕ Гьоте в Бургас…

  46. Благодаря ти, mim4enceto00.

    Мейлът, който си ми оставила е истински, нали? Ще се опитам да събера информация и ще ти я изпратя на мейла 🙂

    ако искаш да ти пиша на друг мейл, изпрати ми го като ми пишеш на мейла на приказката – горя ляво при картинката на книжката 🙂

    Ти наминавай насам и гледай да си починеш през ваканцията 🙂

  47. ОК и благодаря много за всичко!

  48. @mim4enceto00
    Не се паникьосвай за кандидатстването в друг град, едва ли е чак толкова сложно. В крайна сметка много хора го правят. 🙂 Не съм много наясно точно как става цялата работа, защото не съм кандидатствала в друг град, но мисля, че си държиш изпита в твоето училище и после подаваш някакви документи за прехвърляне на оценките в другия град. Но времето, в което аз кандидатствах отдавна е минало, може да има промени.
    Много хора правят и друго нещо – кандидатсват си в техния град (обикновено по-малък), където баловете са по-слаби и могат да влязат по-лесно и ги приемат каквото искат. Например искаш Немски език и кандидатстваш в ГПЗЕ-то в Сливен и те приемат. Отиваш в Бургас и се прехвърляш в тяхната ГПНЕ още преди да е почнала учебната година. И така реално погледнато

  49. Тази статия е заключена за коментари.
    Част от старите коментари под нея са премахнати, оставила съм само тези, които са смислени.

    Ако имате въпроси, напишете ми мейл (на мейла на блога, на приказката също може) и ще ви отговоря, ако:

    ■ не ми задавате въпроси за балообразуване, класиране за влизане, класиране на училища по “елитност” или друг признак.
    ■ пишете на български
    ■ отговорът не се съдържа в статията и коментарите под нея.

    Със сигурност ще ви отговоря, ако се вълнувате как да помогнете на детето си да се справи, как да го подкрепяте повече, как да разберете дали “нещата вървят добре”.

    Успех!

Comments are closed