Запален с лед!

Карането на кънки на лед е чудесно семейно разтоварващо мероприятие за нелетателния сезон. Особено, ако се има предвид натоварената работна и учебна програма през седмицата, то неделното раздвижване е повече от задължително.

Напоследък все по-често успяваме да си заведем и абсолютно начинаещи приятели, които се справят с новото си предизвикателство впечатляващо добре. Най-вероятно заради обясненията и показването. На последният ни „гост” толкова му хареса, че ми каза „Ти ме запали! С лед ме запали!” и вече не пропуска свободна пързалка.

В началото на всеки хлъзгав сезон се заричам да напиша едно бързо и кратко ръководство за първи стъпки с кънки на леда и всяка година отлагам докато свърши сезона… и така 2-3 години вече. Ама стига толкова мълчание!

Всъщност, пиша тази статия заради мъжете, запалени с лед, дръзнали да се качат за първи път на кънки и да се впуснат в ледено приключение. Защо за мъжете ли? По една основна причина. Ако сте дама и се качвате за пръв път на кънки, още след 10 мин. на леда ще се намери кой да ви обърне внимание – някой усмихнат батко, старо куче-фигурист, настоящ хокеист, или бивш… зависи… но ще се намери.

Ако си мъж – забрави – ще си се мъчиш сам. Никой не обръща внимание на начинаещите мъже. Факт. 🙂 На мен, от време на време, ми дожалява за някой, който се мъчи и давам по някой и друг съвет, ама ако спирам до всеки няма да има време да карам.

Затова, четете момчета 😉

Подготовката:
Шапка и яке не са задължителни, защото докато караш загряваш достатъчно. Шал – забранен! Има опасност някой да се хване за него и да паднете и двамата. Да си паднеш сам е ОК, ама като те бутнат и съборят е гадно. Ръкавиците са задължителни – и заради студения лед и като предпазно средство от ножовете на чужди кънки. Срязаните пръсти не са прецедент.

Кънките:
Кънките трябва да са с около един номер по-големи от номера, който носиш. Обуват се с дебели чорапи, по възможност високи. Кънките трябва да се стегнати добре, особено в глезена. Краката не трябва да се кривят настрани. Трябва да стоиш изправен и стабилен върху ножовете. Ако краката ти се кривят още на сухото… не си е работа – това не са твоя номер кънки – смени ги.

Краката (в стъпалата) се слагат плътно един до друг, след което леко разтваряш пръстите, така че разстоянието между тях да е колкото свития ти юмрук. Петите остават долепени. Начертаваш една мислена линия от петите си право напред и я следваш. Това е пътят ти по леда. Поразходи се малко с кънките на сухо, за да се увериш, че ги усещаш и че можеш да следваш тази линия стабилно.

Позата:
Кънките в описаното положение. Краката леко присвити в колената. Ръцете отпуснати. Тялото отпуснато и леко приведено напред. Центърът на тежестта трябва да е в кръста. Погледът напред – т.е. брадичката леко повдигната. Позата на тялото води погледа надолу, а това е грешно. Съзнателно вдигай главата и гледай далеч напред.

Придвижване по леда:
Движението става като пренасяш тежестта на тялото от единия на другия крак.

Не ръкомахай. Ръцете развалят баланса. Поклащай се като меца чула гъдулка и ще си най-близо до хокеисткото придвижване. Не се дръж за мантинелата или хората – те ти развалят баланса и ти пречат да пазиш равновесие.

Придвижването става като отделяш право нагоре цялата кънка, а не като се опитваш да се буташ или хлъзгаш. Вдигайте целия крак, а не пети-пръсти, защото зъбците закачат и се пада юнашки. Кънките трябва да се вдигат и слагат върху леда на малки еднакви крачки и все следвайки мислената линия. Не се опитвай да се возиш,  бутайки се само на единия си крак. Стреми се краката ти да си останат заедно до края на пързалката, не ги пускай да хващат кой накъдето види.

Първо се научи да ходиш по леда. Плъзгането идва от самосебе си.

Уточнение от читател:  “Здравей, описанието ти е доста прилично за начинаещи ентусиасти, но си забравила да споменеш, че стойката върху кънки за фигурно пързаляне и върху хокейни, е съвсем различна. при фигурните стойката е с леко присвити колене като глезените, дупето ти, гърба и главата трябва да са горе долу на една линия. Единствено коленете ти правят изключение от нея, както е важно да се знае също, че при фигурните кънки тежестта трябва да пада в средата на ходилото, а не на пети или пръсти. при хокейните кънки не е съвсем така. Там тялото е изнесено напред както и тежеста в ходилото е отново по- скоро в предната част. Без да се знае това се пада доста лесно и болезнено. Извинявай за поправката, но наистина е важно!”

Завиване и спиране:
Завиването става като пренесеш тежестта на тялото на вътрешния крак, а с външния натиснеш кънката в леда малко по-силно.

На първо време завиването не е проблем, защото мястото е достатъчно. Ако ходиш/пързаляш се на малки стъпки, завиването става естествено.

В първите няколко урока по пързаляне изобщо не се говори за спиране. Мантинелите са достатъчно здрави и са видяли какво ли не 😉 Освен това, ако спреш да се движиш, кънките също спират.

Следващите пъти опитвай да вдигаш от леда единия крак за по-дълго време и да се возиш само на един крак. Като успееш да направиш това, идва време да се учиш да спираш. Най-лесният начин за спиране е да се возиш на единия крак, а с другия да загребеш сняг под ъгъл 90 градуса спрямо водещия. Звучи сложно, но не е. Загледай се в позата на каране и начина на спиране на по-добрите и ще се научиш и ти.

Другото спиране, което аз не владея, е тип „рало” като скиорите – с двете кънки едновременно закопаваш настрани в леда. Така се пада супер лесно 🙂

Падане и ставане:
Падането не е проблем – само да си го помислиш и си долу 😉 Ставането е проблем. Когато паднеш, колкото и абсурдна да е позата, веднага се извърти и застани на колене. Първо, за да дадеш знак, че си добре, второ, за да ти подаде някой ръка. Не се опитвай да ставаш по друг начин. Всяко ставане, което не минава през колене е опасно. Някой може да те бутне или ти да се олюлееш и да паднеш назад – на гръб или на глава. Не подценявай ставането – то може да се окаже по-опасно от падането!

Ако спазваш предписаната поза, най-често ще падаш напред. Това е най-добрият вариант, защото посягайки с ръце се плъзваш по леда. Така запазваш таза и гръбнака. Докато караш, не се изправяй, особено пък рязко, за да не вирнеш краката и да си паднеш на таза. Това може да нарани гръбнака.

Когато си почиваш, не сядай на мантинелата, а излез отвън. Като седнеш на мантинелата, кънките ти застават на ниво, на което могат да наранят някого – има и достатъчно малки деца на пързалката.

Как да си запазим баланса и да не падаме:
Ако се придвижвате леко приклекнал и ви се струва, че ще паднете, приклекнете още малко и протегнете ръце напред – ще се изненадате колко стабилно заставате на леда. Ако все пак паднете – не забравяйте правилата за ставане!

Шашкането:
Има много бързаци и екстремисти по пързалката – бивши и настоящи хокеисти. Не им се шашкай – ако си продължиш по започнатата вече траектория на движение и не се опитваш да правиш каквото и да било, те няма да те бутнат – ще завият в последния момент, но няма да пострадаш. Това са хора, родени на кънки и единственото, което се опитват да ти направят е … впечатление 😉 Просто не им обръщай внимание. Особено, ако си мъж. Те налитат главно на жени ;).

Пързалянето с кънки на лед не е екстремен спорт, но може да стане. Карането на кънки не е опасно и рядко води до повече от някоя и друга синка, освен ако не си повярваш твърде бързо.

Пързалянето по лед е забавление, удоволствие и разтоварващ спорт. Ако нещо не ти доставя удоволствие, значи нещо не е наред и изисква повече внимание.

Приятно пързаляне!

61 Comments

  1. Ммм, правих преди две-три години подобни опити и взе, че ми хареса. Даже се бях навила и кънки да си купя. Ама това беше в периода, когато толкова много неща правех в името на веселбата и всичките толкова да ми харесваха, че кънките на лед останаха на заден план.

    Ама може да ги преоктрия някой ден и тези съвети ще ми бъдат определено от полза 🙂

  2. Танче, обеща ми да дойдеш на танци…
    Сега почти обещаваш да идваш на кънки…
    Няма да е лошо да изпълниш туй-онуй 😉 😀

    Ако трябва ще повторя – танците са вторник и четвъртък, кънките в неделя 😉

  3. Толкова лесно изглежда това пусто спиране според описанието ти. Направо си се чудя как за няколко години на Зимния дворец не успях да се науча :):):)

  4. @друга Таня:
    не знам 🙂 сигурно не е имало кой да ти покаже. Щом ходиш редовно, защо не попита Иво досега? Той обикновено не отказва помощ и съвет.
    А самото спиране наистина не е трудно, но не очаквай да се заковеш на място – това е аматьорско спиране, все пак. Затова спиране се използва предната половина на ножа, без да забиваш зъбите.

  5. Oтдавна не ходя редовно, първата година бях по 2-3 пъти на седмица на пързалката и тъкмо почнах да се уча да спирам със закантване на предния крак и хоп – сезонът свърши 🙂 Иво много добре ми обясни, ама до другия сезон забравих 😀
    Сега чакам откритата пързалка в Борисовата с надеждата да е по-малко претъпкана от Зимния дворец
    а за зъбите – нямам такива, хокейни кънки 🙂

  6. еее, друга Танче, ти си “кашкавал-фигурист” 🙂 Постоянство трябва за тая работа 😉 😉 😉

  7. Да не останеш с впечатлението, че и аз съм нещо повече от “кашкавал-фигурист”, ама наистина ми хареса. И никой не ме учеше.
    Първо се държах най-тромаво за оградата. После се поотпуснах мъничко, но пък близо до оградата. След това с приятелката, с която ходих се приближих към центъра.
    Падах няколко пъти, даже един път си скъсах и един панталон /цепна се от зор, ама не на дупето, а от вътрешната страна на крачола – та не представляваше интерес за околните/, падах, ставах, ама през цялото време се чувствах като дете и бях захилена до ушите 🙂

    И наистина най-големият ми страх беше, че докато се изправя, някой ще мине през пръстите ми…

  8. дветеТанчета, 😉
    Аз пък съм се учила да карам кънки на лед със стол. Дървен. Тогава бях на 4-5 годинки и батковците хокеисти или някакви треньори (не помня вече) ми слагаха един стол на леда да си го бутам. Така не се налага някой да те държи или да те вдига като паднеш.

    Миналия сезон коментирах с Иво тази методика и той каза, че сега са я променили и вече не се учат децата със стол, но че според него столът е по-добрия начин.

    Прекарвах на леда по много часове, защото баща ми работеше на пързалката 😉

    По същото време на Славия имаше и малка открита пързалка, до която се стигаше от закритата по един леден коридор. Невероятно удоволствие. Когато сънувам, че карам кънки съм именно там 🙂

    Ама да не останете с впечатление, че съм супер майстор? Няма такова нещо. Стигнала съм до ниво, до което мога да си карам за удоволствие без да падам 🙂 Но то повече не ми и трябва 🙂

  9. и аз карам без да падам 🙂 напред и малко назад 🙂 утре откриват пързалката на Ариана, дано да спазят поне този срок и да няма много хора идната седмица, за да повръткам малко кръгчета 🙂

  10. другата Таня,
    точно защото я откриват днес, аз ще бъда в Зимния дворец 🙂 Не обичам блъсканицата 🙂

  11. Открих сезона на кънките тази година 🙂 На Ариана след 22 часа билетчето за вход важи чак до сутринта 🙂 Иначе пързалката я бива, по-добре е от мини пързалките миналата година.

  12. Здравей!
    Искам да те попитам, знам че е малко късно от датата на твоето писане тук горе, но ако мможе да ми кажеш интересувам се кога мога да карам кънки в Зимния дворец? Интересувам се за пролетта и лятото, понеже много искам да се науча, а успях да карам само 2 пъти тази зима? 🙂
    Много ти благодаря!

  13. @anna
    Има свободни пързалки всяка събота и неделя от 17.00 и 19.00 часа и са поне до края на април.
    Ако звъннеш по телефона в Зимния ще получиш повече информация. Лично аз проверявам всеки път дали няма някаква промяна, за която да не съм разбрала.
    Телефонът е: 868 73 34.
    Успех!

  14. За съжаление пързалката вече е размразена. Източник, пожелал да остане анонимен 😉 съобщи, че правят някакво специално тефлоново покритие, за да могат да се карат ролери там, но само такива със силиконови колелца.

    Дали ще пускат външни хора, обаче, не знам. И източникът не знаеше 🙂 Ще поживеем и ще разберем. 🙂

  15. Намислила съм да си купувам кънки.
    Можете ли да ме посъветвате какъв модел да бъдат – за фигурно пързаляне или за хокей? Кое е по-добре?
    Карам, ама не съм голям ас?
    Има ли разлика в карането?
    Това, което зная е, че имат различни канали.

  16. wiki,
    честно казано, не съм наясно в детайли с влиянието на разликата в каналите точно. Но щом не си голям ас, те нямат и особено значение за теб.

    Фигурните кънки са със зъби отпред и много хора се оплакват, че се спъват. Аз винаги съм карала с фигурни и не мога да преценя предимството на липсата на зъби, защото на мен зъбите не ми пречат. Хокейните пък са с малко по-къс нож, който се “губи” в извивките.

    Мисля, че видът на ножа не е решаващия критерий за избор на кънки. Решаващо за избора е вида на обувката – трябва да ти е удобна, да ти хваща здраво глезена, без да ти убива, да е от дишаща материя, за да не ти завират краката вътре и т.н.

    Като марка определено препоръчвам Roces – http://www.imaxsport.com/roces/bg/ice-skates.asp – те са едни от най-добрите любителски кънки, но са и скъпи.

    Зимата разглеждах кънки Hudora в СпортДепо-то – http://www.sportdepot.bg/products/skates-blades/kunki/kunki – и ми се сториха съвсем приемливи като съотношение цена/качество.

    Общото ми впечатление е, че Roces можеш да си купиш по картинка, без пробване, и няма да имаш проблеми, докато всичко останало трябва да се пробва.

    И все пак – зависи колко често караш, как искаш да караш, колко пари можеш да отделиш и т.н.

    Успех! 🙂

  17. Здравей 🙂 Някой ти е преподавал грешни уроци по първи стъпки на леда :))Това от позицията на фигуристка макар и бивша :)) 11 год. на леда. Ако искаш ще караме заедно тази зима :))
    Важното е да си се забавлявала 🙂

  18. Julia, Здравей 🙂

    Явно има някакво недоразумение – или аз не се изразявам достатъчно добре или ти си чела с едно око само 😉

    В статията никъде не се споменава, че това са спомени от първите ми стъпки на леда. Напротив. В коментарите съвсем ясно съм казала, че от първите си стъпки не помня почти нищо, защото съм била на 4 когато ме качиха на кънки. Помня само стола, който бутах по леда и батковците, които ме возеха на Ролбата…

    Статията се отнася за нещо съвсем друго и без претенции за професионална завършеност и изчерпателност се опитва да бъде полезна.
    В последните 3-4 години доста мои приятели успяха да се отпуснат на леда именно по този грешен начин и сега карат за удоволствие.

    От позицията на фигуристка, макар и бивша, вероятно си даваш сметка, че коментарът ти сам по себе си е бесмислен, защото не привнася нито полезност в упражнението, нито добавя стойност към статията.

    Не съм се обидила на коментара ти, ако ти минава през ума, заради отговора ми 🙂 Не съм се обидила, защото знам, че писмената комуникация е едно от най-трудните неща и човек си мисли едно, а като го напише звучи различно 😉

    Ако искаш да бъдеш полезна, а ти вероятно наистина можеш да бъдеш, би могла да напишеш подобна статия. Ще я кача тук с удоволствие, стига да преценя, че е наистина ценна. Можеш да ми я изпратиш на мейла на приказката, заедно с името (или псевдонима), което искаш да бъде посочено като автор 🙂

    За карането заедно: Благодаря за поканата, но аз си имам компания за кънки 🙂

  19. nedelcho ivanov

    Коментарът е премахнат от LeeAnn, защото:
    – съдържа нещо средно между реклама и спам;
    – написан е неграмотно.

    Опитайте пак 😉

  20. Наистина много ми хареса това което си написала, но се чудех дали можеш да напишеш нещо такова за малко по – напреднали? Благодарение на тази “статия” се научих да се пързалям, но сега няма кого да попитам, какво да правя след това?
    Ще съм много благодарна, ако разясниш още някои неща, за да продължа нататък, кой знае, може някой ден да стана фигуристка! Ако ти се пише, пробвай на emamaria97(@)mail.bg ама по-добре на xena(@)mail.bg

    Благодаря предварително!

    Ема

  21. Здравей, Ема!

    Радвам се, че “указанията” ми са ти били полезни 🙂

    С удоволствие ще напиша следваща статия с описание на няколко прости неща, които е добре да се тренират на свободните пързалки 😉

    Само не очаквай с моите указания да станеш фигуристка 🙂 Ако беше толкова просто, аз щях да съм станала 😉

    Ще ти драсна и на мейла тия дни 🙂 До скоро 🙂

  22. Здравей!
    Благодаря ти за изчерпателната информация.
    Аз от скоро се запалих и често ходя да се пързалям.
    Искам да си купя вече кънки-мъжки.
    Посъветвай ме какви да бъдат, каква е разликата-фигурни, хокей, забавление. Канали, поддръжка, острене. Самоук съм и не съм наясно.
    Благодаря ти предварително.

  23. aaa sorry . Извинявайте.
    Зачетох се и част от отговорите ги намерих по-горе.
    но въпреки това, ако има повече info ще съм благодарен.
    🙂

  24. gam86, мъжките кънки обикновено са без зъбци и са по-скоро хокейни, освен ако специално не потърсиш мъжки фигурални кънки. Струва ми се обаче, че няма да намериш, защото не съм виждала… Унисекс кънките също приличат на хокейни. Мисля, че за теб е важно да са ти удобни. Мнението ми не се е променило и е като в коментар #16.

    За поддръжката и точенето.
    Ножовете на кънките трябва да имат улей с ясни и остри ръбове. Трябва да ги проверяваш и точиш редовно. Точи се на точилар – не можеш сам. А те си знаят как 🙂 Ако ги хванеш на кеф, могат да ти разкажат много за ножовете и разликите 🙂

    поддържането: Кънките трябва да бъдат сухи, когато не са на леда. Освен ножа, трябва да подсушаваш и обувката и да не оставяш никъде влага. И да ги прибираш вкъщи, на стайна температура. Няма нещо кой знае колко особено в съхранението – когато е лято ги натъпкваш с вестници и си ги прибираш някъде да те чакат за зимата.

    Ако не съм отговорила на всичко – питай още 🙂

  25. Здравей, описанието ти е доста прилично за начинаещи ентусиасти, но си забравила да споменеш, че стойката върху кънки за фигурно пързаляне и върху хокейни, е съвсем различна. при фигурните стойката е с леко присвити колене като глезените, дупето ти, гърба и главата трябва да са горе долу на една линия. единствено коленете ти правят изключение от нея, както е важно да се знае също, че при фигурните кънки тежестта трябва да пада в средата на ходилото, а не на пети или пръсти. при хокейните кънки не е съвсем така. там тялото е изнесено напред както и тежеста в ходилото е отново по- скоро в предната част. без да се знае това се пада доста лесно и болезнено. извинявай за поправката, но наистина е важно!

  26. Iv, благодаря за коментара. Полезен е и ще го добавя и в основната статия. Аз самата не мога да направя разликата в стойките, защото винаги съм карала само фигурни кънки.

    Читателите ще ти бъдат благодарни, аз също, ако успееш да обясниш с думи как се спира като хокеист – настрани, със закантване. Аз не го умея и не мога да го обясня. 🙂

  27. Hei Dachi mnogo dobre si go opisala:)), kato trenior koito shte si nabira dechiza:))) Haide da se organizirame i da hodim i na kanki:))) takmo sega shte remontirat dvoreza:)

  28. Е, ще ходим, много ясно 🙂 Всяка събота и неделя сме там, но от октомври – знаеш защо 😉
    (пиши на кирилица, че ще ти скъсам ушичките 😆 )

  29. Здравейте,

    искам да си купя кънки, но знам какъв тип да избера. Моля за съвет! Кое е за предпочитане – кънки за “забавление” или кънки за хокей. Виждам че първите имат автомат на глезена като ролерите, което съсъ сигурност държи глезена, а тези заа хокей мат само вързанки. Кое е по-добро?

    Мерси за помощта предварително

  30. Здравей, restar,
    винаги съм карала единствено и само фигурни кънки и нямам пряка база за сравнение между двата вида.
    Мисля, че ти сам/сама трябва да си избереш.
    Ще ти помогне, ако прочетеш всички коментари към статията – мисля, че твоят отговор е някъде там 🙂

    Успех.

  31. Az hodq na tozi zimen sport.И останових,че с помощ на учител е много лесно.

  32. Tarsim u4itelka za uroci po kanki za Istanbul za 4 mese4en prestoy.Zaplastaneto e izklyu4itelno udovletvorqvasto,kato vsi4ki razhodi svarzani s obu4enieto se poemat ot na6ta organizacia.za vrazki tel 0882692554

  33. веси,
    съмнявам се, че тук някой ще се отзове.
    По-добре пусни обява някъде в http://www.kunki.org

  34. Здравей ! 🙂 Прочетох всички коментари и мисля, че вече знам какво да правя. Много искам да си купя кънки и да се науча да карам ,винаги съм го искал, още когато гледах за първи път “Великите патета”, а това беше отдавна. Но никога не съм имал тази възможност, защото съм от Бургас и макар че имам леля в София, никога не са ме водили да карам кънки на лед. Искам преди да си отида от този свят да направя определени неща, едно от тях е да се науча да карам кънки на лед! Мисля да си купя кънки, но като се замисля… няма да съм толкова време в София, че да мога да се наслаждавам на кънките. Тази нова година съм решил да я посрещна на заледеното езеро защото знам че е денонощно. 🙂 За съжаления няма да има никой друг с мен но това изобщо не ме притеснява само трябва да знам някои неща и се надявам да ми отговориш:
    Първо – дали пързалката ще работи тогава?
    Второ – ако работи дали ще има нещо по-специално или цените са си същите и ще е като всяка друга вечер (дано да не е много студено)?
    Трето – според теб ще има ли много хора ?
    Общо взето това е 🙂
    Ти как мислиш, да си купя ли кънки или тези които, ще ми дадат там са достатъчно добри и удобни, за да ми е възможно най-лесно (парите не са проблем щом е за това) и може би ще съм в София 1 или 2 дена преди нова година така че ще имам време да се понауча. При положение, че е по добре да си купя, искам да ми кажеш къде в София да отида и да си купя. От сърце те моля да ми помогнеш с всичко това…!

  35. Току що прочетох че са отворили и в Бургас ледена пързалка 🙂 даже мислят и за закрита. Не мога да повярвам… http://www.focus-news.net/?id=n1470884

  36. Stef Lee,

    виждам, че кмета на Бургас е отговорил на повечето ти въпроси 🙂

    не мога да ти кажа дали да си купиш кънки или не – сам трябва да си прецениш. Кънки в момента има в Спорт депо и във всеки по-голям спортен магазин.

    Дали кънките под наем са удобни не знам, защото никога не съм ги пробвала.

    По въпроса с работното време и цените на Ариана в новогодишната нощ, предполагам че в интернет има достатъчно инфо.

    Успех!

  37. Тъй като, защото, понеже днес цял ден съм обикалял в Бургас по спортните магазини и само в Спорт депо имаше само 2 модела мъжки хокейни кънки, които изобщо не ми харесаха, стигам до извода че ще ми се наложи да си поръчам от някои сайт. Набелязах си 3 модела и те са:

    http://www.pazaruvaj.com/kynki-za-led-c3945/bauer/flow-rec-p44416493/mnenija.html#video

    http://www.pazaruvaj.com/kynki-za-led-c3945/bauer/supreme-one20-p44416485/

    http://www.pazaruvaj.com/kynki-za-led-c3945/bauer/vapor-x-15-p43503358/

    Погледни ги само за секунда и ми кажи според теб кои да си купя. И да знам трябва да са с 1 номер нагоре 🙂
    Аз лично най-много съм си харесал първият модел.

  38. Между първия и втория модел не виждам разлика. Първият и на мен ми харесва повече.
    Така или иначе трябва да изчакаш за доставка – не бързай, разходи се още малко по магазините.
    Като ми остане време ще поровя и аз за модели, за които знам, че са хубави. за горните, честно казано, нямам лични впечатления.

  39. Магазини в Бургас не останаха, но ще те почакам разбира се. Интересно ми е какво би ми предложила.

  40. Трите варианта, които ти препоръчвам. Най-препоръчания е първи 🙂

    Това отново е СпортДепо, но интернет магазина – поръчваш и получаваш. Само трябва да им звъннеш да си сигурен, че ги има.

    http://sportdepot.bg/products/ski-kanki-snowboard-sheini/zimni-kanki/kanki/24428-zimni-kunki-za-hokei

    http://sportdepot.bg/products/ski-kanki-snowboard-sheini/zimni-kanki/kanki/29685-mujki-kunki-za-hokei

    http://sportdepot.bg/products/ski-kanki-snowboard-sheini/zimni-kanki/kanki/24883-kunki-za-figurno-purzalyne (тези обаче са за фигурно пързаляне и блейда е друг, а освен това имат и зъби. На много начинаещи, зъбите им пречат… )

    🙂

  41. Да, това за зъбите го знам и заради това ще гледам да са без, но аз тези вече ги гледах и не ми харесаха, защото са много големи най-вероятно и по-стабилни, но не ми харесват 🙂 плюсът им е, че са доста по-евтини. Снощи отидох да карам на нашата пързалка и толкова неудобни кънки, че супер много ме заболяха ходилата и ми направи впечатление, че от 43 до 44 размер разликата е огромна. Не знам дали е само при тези кънки, но при 43 много стягаха, а 44 направо ми хлопаха дори и като ги стегна. Но изглежда ще се разчита на късмета 🙂 благодаря ти за отделеното време, сега всичко зависи от мен. И още нещо само да те попитам, според теб новите кънки трябва ли да ми стискат малко и с времето да се поотпуснат или изобщо не трябва?

  42. Ако си купиш от тези, които ти предлагам, особено ако можеш да ги пробваш, кънките трябва да ти бъдат абсолютно точно и удобни сега, а не да стягат. Това са пластмасови кънки (най-общо казано) и не разпускат, а на студеното крака се свива, не се подува (като от жега).
    Децата ми карат с такива кънки и знам, че са хубави и удобни.
    Успех 🙂

  43. Bih izkala da popitam neshto: ami znachi sled nqkolko dni shte hodq na kunki,no imam problem,ne sum karala nikoga do sega kunki ,a ne moga da otkaja na priqtelite si,mnogo me e strah da se vpysna po leda,a i sum mnogo strahliva. Kajete mi kakvo da pravq?

  44. GOoldy, хапче против страх още не са измислили 😉

    П.П. Пиши на кирилица, иначе ще изтрия коментарите ти. Благодаря 🙂

  45. статията е много добра но аз имам въпрос. Мога да карам, да спирам, мога и пируети, кръстоска… обаче всичко това на лед, по коъто ве4е са карали и не е толкова глъзгав. Като влизам когато току-що са изчистили пързалката просто не мога да се задържа на краката си. Как да се науча ??

  46. Наточи си кънките 😉

  47. Моят въпрос към вас е къде в България има зала за каране на кънки?

  48. В София, доколкото знам, залите са две: стадион “Славия” и “Зимен дворец на спорта”. И двете вече са отворени за свободни пързалки.

    Пързалки има и в други градове, но не разполагам с информация за тях.

    Предполагам, че в гугъл има още информация.

  49. Госпожице LeeAnn вие преподавате ли за каране на кънки???

  50. Ивета, не, не преподавам уроци по каране на кънки 🙂 Даже бих казала, че ако си прочела статията и се опиташ да спазваш съветите в нея, няма да ти е нужна помощ на леда за първите ти стъпки 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.