Защо детето иска куче?

Чела съм много мнения по този въпрос, повечето от които твърде крайни. От тях човек остава с впечатление, че всяко дете, което иска куче, е нещастно и/или малтретирано. А куче иска почти всяко дете – т.е. – няма нормални деца?! 

Почти всяко дете иска куче и това няма нищо общо със семейната среда. За отношенията в семейството може да се съди по отношението на детето към животното – то ще пренесе върху него всичко, което му липсва или му идва в повечко. 

Искането на куче е проявление на естествения човешки стремеж да се грижим за някого – също като играта на принцеси и принцове, майки и деца, лекари и болни. Тези игри също са показателни за средата, в която расте детето: и при тях единият участник е водещ – принцесата изисква от принца, майката казва на детето какво да прави и какво не, лекарят нарежда на болния… 

Когато детето е едно на семейството, то иска куче – това е съвсем естествено. Когато се появи второ дете, първото спира да иска куче, особено ако не е лишено от вниманието на родителите си и възприема и осъзнава новата си роля в семейството. 

Когато малкото поотрасне –то започва на свой ред да иска куче – за да не е най-малкото същество вкъщи и да има и то на кого да казва кога да си мие зъбите, кога да си облича пижамата и т.н. 

Това, че децата ни искат куче не е знак за тревога. 

Трябва да се тревожим, ако открием нещо нередно в отношението на детето ни към животните – агресия, злоба и т.н. 

 

12 Comments

  1. А да имаш куче е хубаво:)))

    А и така се учи детето, как да се грижиш за някой друг… Също и мисля, че е времето е показало, че дружбата с животни вкъщи от малък те прави по-добър човек:)

    Аз като малък нямах куче, но като поотраснах си взехме (дори две). Големи приятели са и оцветяват целия ти ден в по-топли тонове, дори и да вали навън 🙂

    Сега където живея нямам куче (поради редица причини) но понякога се замислям, дали да не си взема… само дето не съм се установил някъде още за твърде постоянно и … това е проблем :-/

  2. @Michel

    Дали е хубаво да имаш куче или не е въпрос на гледна точка и лично мнение.

    А и така се учи детето, как да се грижиш за някой друг…

    Аз мисля, че родителите ти са тези, които те учат да се грижиш за някой друг, а не кучето 😉

    Също и мисля, че е времето е показало, че дружбата с животни вкъщи от малък те прави по-добър човек:)

    Мисля, че това е въпрос на характер. Трудно ми е да се съглася, че дружбата с животно може да те направи по-добър човек. Разбира се, допускам случая, в който растеж в плантация на края на света и кучето е единственото живо същество наоколо. Тогава – да, съгласна съм. Но ние не живеем така, нали?

    Аз също не съм имала куче като малка, а като пораснах достатъчно си родих две деца – с тях е още по-цветно, повярвай ми 😉 🙂

    Та, както казах вече, преценката от страна на родителя дали да вземе куче у дома или не, е лична и се обуславя от много фактори. По-важно е родителите да знаят, че искането на куче е нормален процес, през който минава всяко дете и това, само по себе си, не е повод за тревога, както се опитват да твърдят и “анализират” разни издания.

  3. @LeeAnn, интересни издания четеш :). Излиза, че една трета от хората са изроди и психопати. Та дори и повече.

    Според мен, на подобен “специалист” трябва да му се каже, да си вземе хапчетата, да си върже ръкавките и да си ляга.

    Поздрави Ему

    П.П. Аз май не съм ти разказвал за Мечо 😀 ?

  4. Хм, не съм съвсем съгласен…

    Не са само родителите — кучето също е в ролята на учител, само че не толкова явен 🙂

    Няма и нищо лошо да имаш куче вкъщи. Нито то замества децата, но и децата не заместват кучето;-) По-скоро са си дружки, и е хубаво :)))

    Така мисля, де… 🙂

    Пък иначе… някак звучи, все едно нещо не е наред, ако детето ти иска куче. Ако и ти искаш куче — може да си вземете едно? Ще имате един другар в повече вкъщи така…

  5. Права си, като казваш, че родителите трябва да възпитават децата на грижа към другите, но наличието на домашен любимец улеснява задачата. При първия вариант преподаваш суха теория, а при втория (с наличието на куче в къщи) – все едно имаш практически упражнения 🙂 Ако трябва да бъдем изчерпателни докрай, родителите трябва да желаят също присъствието на куче в къщи – иначе възпитателната мярка може да се окаже с обратна насоченост!

  6. За възпитанието, обучението и ползата ми е трудно да говоря, но за животинките мога. Живея в къща малко извън София и кучето и котката са си необходимост. Но да се отглеж такава животинка в апартамент за мен е кощуство. Колкото и да разхождаш кучето не е същото като желанието на животинката да се раздвижи когато реши. Да не говорим че котката отгледана в апартамент или не излиза, или изчезва ако излезе. Изобщо апартамента е мъчение за повечето животинки.

  7. Ему, нали и аз това казвам – тия хора са за връзване 😉 Какво лошо има в това да искаш куче – и според мен – нищо.

    Мишел, не мога много да дискутирам възпитателния ефект върху детето от наличието на куче у дома, защото не съм имала куче. От познатите ми с куче виждам друго – майката чисти, а децата ЕВЕНТУАЛНО го разхождат. Дори не го хранят. Но пък са две и са си дружки. Но това няма общо със статията за искането, де 😉 И в случая Ивката е права, че много зависи от желанието и нагласата на родителите. Така че считам за нормално желанието на малката си дъщеря да имаме куче, но пък и тя разбира мнението ми, че докато живеем в апартамент отговорът ще е все “Не”.

    Ясен, съгласна съм с теб – гледането на животно у дома /куче или коте/ си е мъка за всички /според мен :)/

  8. Хм… темата е дълга….и не съм съгласен с @LeeAnn.

    Обяснението с “детето иска да се грижи за някого” поне при мен не беше вярна…имах си 6 години по-малка сестра (която много обичах) и бая от времето ми отиваше в преки грижи за нея (не, не игри а именно грижи – от хранене до разхождане с количка, приспиване и т.н.). Не ми липсваха нито баща, майка, дядо, нито приятели.

    Защо ми беше тогава кучето (и то немски дог)? Повярвай – размера нямаше значение при избора (сега имам дакел). Виж характерите на дога и на дакела……
    И в двата случая – уникален.

    Хайде вместо отговор да задам въпроси 🙂
    Защо ти са приятели, като имаш семейство?
    Защо ти е куче като имаш приятели?
    Отговорите зависят от човека и затова са различни.

    На един приятел му предложиха сделка – дог или дек (разкошен стереокасетофон). Избра дек – и се самоуби година по-късно на 16 годишна възраст.

    Друг познат получи ултиматум от годеницата – избирай между мене и кучето. Избра кучето. И добре направи.

    А сега и моето мнение – на мене кучето ми помогна:
    – да израстна здрав и отговорен (много движение за разходиш кучето достатъчно и при всякакво време, да му почистиш и да го нахраниш/напоиш независимо дали си зает/в настроение)
    – да развия “лидерство”; да стана по-човечен(няма начин да накараш немски дог да свърши нещо насила. Но върши ВСИЧКО за да те зарадва – буквално си жертва живота. Няма начин да не поискаш да отговориш със същото)
    – да развия чувствителност (кучетата не говорят, но при тяхното ниво на чувствителност не им и трябва. А и стопаните им се научават малко на същото от тях)
    – да не съм жесток. Съвсем ме отучи. Не можеш да изтърпиш погледа на бито куче. Чувството е по-лошо от физическа болка.
    – да преживея смъртта на сестра ми.

    Да не предложиш на детето си такава възможност заради дребни разходи/неудобство…….

    И апартамента НЕ е проблем. Кучетата са принципно нощни животни и през деня нормално спят. И една 3 часова разходка в парка на вечер им е достатъчно ако се проведе правилно. А има и събота/неделя+ваканции+кратки хигиенни разходки. А и всяка порода си има различни критерии за “раздвижване”. В това отношение вързаните с верига или затворени в селски двор кучета са далеч по за оплакване от градските. Който иска намира начини, който не – оправдания.

    Завършвам с поговорка “от мое село”: Който кучетата го лаят и с който децата не играят – не е човек.

  9. Ежко,
    бях подхванала тази тема, афектирана от разни издания, които едва ли не твърдят, че ако детето поиска куче или коте, значи нещо не е наред с него или семейството. А аз мисля, че искането е нормално.

    Не мога да коментирам това:

    На един приятел му предложиха сделка – дог или дек (разкошен стереокасетофон). Избра дек – и се самоуби година по-късно на 16 годишна възраст.

    Друг познат получи ултиматум от годеницата – избирай между мене и кучето. Избра кучето. И добре направи.

    нито пък искам да го направя.

    Нещата никога не са само черни или само бели, за да можеш да си съставиш мнение от едно изречение. Честно казано, мисля че и ти грозничко си го изкоментирал, но приятелите са си твои 🙂

    Останалата част от коментара ти е изключително полезна за мен и ти благодаря 🙂
    Ти не си съгласен с мен в частта “детето иска да се грижи за някого”, но отново за грижа говориш.

    Разликата в мисленето ни и оттам в мненията ни, идва от това, че ти разглеждаш нещата от позицията на дете (вероятно пораснало вече), което е искало куче и е имало куче.

    Аз разсъждавам от позицията на родител, с две достатъчно малки деца, който НЯМА три часа за разходка с куче, нито пък децата ми ги имат и са в състояние да го правят.

    Това, което си получил при гриженето ти за кучето, аз го получавам от гриженето за децата си – да ги нахраниш, независимо дали…, да ги преобуеш, прочетеш приказка, говориш, възпитаваш и т.н. (няма нужда да изброявам аналогичните дейности, нали) 🙂 За ползите от правилните разходки също няма да говоря 😉

    Странно ми е да сравнявам отглеждането на куче с отглеждането на деца…

    От коментара ти излиза, че си удрял кучето си и си бил жесток с него. Или греша?

  10. Полемика значи….
    А подред:

    Ако искаш да общуваш с някого/нещо следва да се грижиш за него нали? Но грижата в случая е второстепенна. Което обяснява защо много деца искат куче и му се радват без обезателно да искат да се грижат за него. Където идва и една от големите полезни науки (с малко помощ от мама): Само обич не стига, има и материално обусловени отговорности и без тях обичта загива от глад в собствените си екстременти.

    Бой (на деца, кучета) и други жестокости……Хмммм…….Това е тема сама по себе си. Препоръчвам прочитането на Р.Хайнлайн “Звездните рейнджъри” (не е бозата, която човек би очаквал, прочитайки заглавието). Да набиеш някого не е еквивалентно с това да си жесток с него, често е точно обратното.

    Относно приятелите ми (споменатите): нямам проблем да повторя казаното пред тях и съм убеден, че ще са съгласни с него (понеже идва от тях самите и то в писмена форма – прощално писмо и блог). И двамата нямат/не биха имали нищо против (иначе не бих го направил) да коментирам честно и “грозничко” фактите. Никой от нас не е зависим от външно одобрение.

    За позицията ми на “дете”: ами ако ще разсъждаваме за децата следва да видим и тяхната гледна точка. После съм дал и тази на родител, който гледа две деца, които гледат един дакел 🙂

    Много от “кучешкия” опит (всьщност осъзнаване на допуснати грешки, развиване на необходими качества/умения) сега ми помага при отглеждане на децата. Ти казваш, че получаваш този опит директно от децата……..хм 🙂 (и недей да контрираш, че се грижа за децата си като за кучета :), така пропускаш идеята).

    3 часа трябват за дог, за дакел 1.5 стигат. Колко часа се гледа телевизия? Колко часа движение на ОТКРИТО се препоръчва за човек?
    Кое е по-здравословно?
    Времето е въпрос на приоритети. Иначе казано на личен избор и поета отговорност.

  11. Ежко,
    няма полемика. И няма как да има. Полемика може да има, ако има верен отговор. А в този разговор и по тези теми, по които си бъбрим, верен отговор няма. Или поне моят верен отговор, може да не е верен за теб. Затова просто си споделяме различни гледни точки, без някой да е длъжен да се съобразява и съгласява с другия 🙂

  12. Съгласен. Няма абсолютна истина, а само субективни виждания. Полемика е долу-горе “война на мнения” от гръцки. За разлика от войната обаче, при ожесточените спорове победителят е загубилия спора (щото е приел още една гледна точка/ научил нещо ново).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.