за социалните мрежи …

Покрай напъплилите в пощенските ми кутии покани за влизане в какви ли не социални мрежи и неизбежно последвалият след това интерес към този феномен, изразил се в небрежно преравяне на паяжината (с помощта на чичко google, естествено), попаднах на тази статия, която ме върна повече от 15 години назад и ме накара да си спомня специфичните звуци, които се издаваха от модема, докато се договаряше с отсрещния такъв. От нея става ясно, че социалните мрежи не водят началото си от появата на Facebook, а от доста години преди това, както и това, че в сферата на социалните мрежи, законите на диалектиката (особено на единия от тях) не важат 😀

Приятно четене и не стреляйте по преводача, той толкова си може 🙂


СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПРЕЗ 1980-2000 години

Автор: Брайън Макконъл

http://gigaom.com/2008/01/20/social-networks-from-the-80s-to-the-00s/

Докато Facebook греe в светлината на прожекторите, ние ще се отдръпнем малко встрани и ще разгледаме историята на компютрите и социалната комуникация, за да може да оценим истинската стойност на социалните мрежи и да разберем, как най-вероятно ще се развият в бъдеще.


Аз ползвам Internet от 1988 г. когато получих първия си компютър и съм използвал редица негови комерсиални услуги, такива като CompuServe, Prodigy и GEnie. Много неща, които биха могли днес да се нарекат социални мрежи, възникнаха и се развиха по онова време.

Електронни Дъски за обяви (Bulletin Boards System)

Хората са използвали компютрите1 за социална комуникация още от самото им възникване. Още преди Internet да стане широко достъпен, хората инсталираха при себе си системи за електронни обяви (bulletin board systems — BBS), като много от тях бяха организирани около групи по интереси или местни общности. Едно от пророческите изобретения беше FidoNet2 — мрежа, свързваща различни BBS-и, което позволяваше предаването на данни (съобщения, файлове и т.н.) от едно единствено място за съхранение към други места, разположени по целия свят. FidoNet се развиваше постоянно и от една единствена точка обхвана целия свят, като това беше дело на общите усилия на общността, създала се около нея.

В онези времена не всички притежаваха компютри. Общностите, които се появиха в света на BBS-ите, основно гравитираха около компютрите. Някои BBS-и бяха фокусирани върху проекти от типа „направи си сам“, други — върху игри, а много бяха концентрирани върху пиратстването на комерсиално програмно осигурявне.

Online услуги3

Комерсиалните online услуги в мрежата достигнаха своя пик през деветдесетте години (на миналия век), първоначално за вътрешно ползване, а по-късно — като метод за достъп до Internet. Тези услуги осигуриха достъп до широк спектър от други услуги, които и досега съществуват в мрежата — новини, резервиране на билети за пътувания, пазаруване и социалните центрове бяха част от тези услуги; голяма част от тях, които виждаме и днес в мрежата, съществуваха под някаква форма на тези сайтове. Социалната комуникация беше много примамлива за online услугите, тъй като основният източник на техните доходи беше основан на достъп по време до тях. От AOL бързо усетиха тази тенденция и позволиха на своите потребители да създават общности по всякакви теми.

Когато тези услуги достигнаха своя максимум, мрежата стана достъпна за обикновени потребители, превръщайки Internet в глобално явление. А самите услуги, на свой ред се трансформираха от цел в средство за включване към мрежата.

В това време броят на компютърните потребители бързо се увеличаваше. AOL, независимо от техните грешки, заслужават голямо признание за това, че „откриха“ Internet на милиони хора. С нарастването на потребителското общество, online услугите започнаха да се концентрират около по-разнообразни групи по интереси, нямащи никакво отношение към компютрите. Центърът (на внимание) се измести от компютрите към хората, използващи компютри за да си свършат работата.

Web 1.0

От средата на 90-те до 2000 година имаше взрив на активност4, компаниите се хвърлиха да възпроизвеждат съществуващи online услуги в мрежата. През този период бяха създадени много социални услуги, особено такива като Geocities и theGlobe.com. Беше направено нещо много важно, което трябваше да премахне хаосът, създаден от AOL и подобните и. Това доведе до развитието на общности, такива като PlanetOut/Gay.com, чието развитие се задържаше от корпоративната цензура на управление. Макар,че нито една от тези услуги не се представяше като социална мрежа, те притежаваха много от техните особености.

Friendster

Friendster заслужава специално споменаване, защото той беше първият популярен web-сайт, който притежаваше всички особености на социалните мрежи — и в частност, използване на социална схема за проследяване на отношенията, но се появи твърде рано на развиващия се пазар. Всичко, което видях след него, беше създадено под негово влияние и имаше същите основни черти, но в различни комбинации.

Бъдещето

Макар в момента социалните мрежи все още да са на върха на своята популярност, е опасно да се прогнозира тяхното бъдеще само на основата на тенденции от миналото. Наблюдават се вече някои тенденции, които като цяло са добри за социалните мрежи, но ще подкопаят патентованите комерсиални услуги.
днес приличат много на online услугите от средата на 90-те години — те са популярни, понеже с тяхна помощ е по-лесно да се направи нещо (да се поддържа социална схема, да се следят приятели, да се търсят нови). Преди нямаше такива възможности, за новаците беше трудно да излязат online. Дейността на големите фирми (earthLink, Netcom, AOL) беше насочена към това да направят достъпа до Internet по-лесен. След това те станаха излишни, тъй като широколентовият достъп до мрежата стана стандарт и компютрите започнаха да се доставят с вградени средства за свързване към Internet.

Комерсиалните социални мрежи

Аз мисля, че подобно нещо може да се случи и със социалните мрежи, и затова нека погледнем какво точно прави социалната мрежа и да помислим как то може да се приложи в (една) отворена мрежа.

Профили

Социалните мрежи облекчават потребителите при създаване на профили с използване на стандартни шаблони. Това има смисъл, но в действителност, не се отличава от създаването на една web-страница. На мен ми харесва това, което правят Крис Месина и компания с техния разпределен проект5 за социална мрежа, използвайки блоговете като основни градивни елементи и микроформатирането за вмъкване на метаданни в страниците. Отделянето на профилите от останалите функции като търсене и откриване има смисъл, тъй като вие може да имате една страница или сайт, който да бъде достъпен чрез различни инструменти за търсене.

Търсене (и социален граф)

Социалният граф е функция, която може лесно да бъде добавена към инструментите за търсене. От момента, в който сайт, блог или нещо друго, е отбелязано като профил, търсещите инструменти могат да го преглеждат, за да вземат метаданни, връзки с приятели и т. н. Търсещите инструменти са добри за индексация на мрежата и по такъв начин, добавянето на вертикално търсене на хора и социална информация не е сложно за реализиране. От само себе си се разбира, че към търсещите инструменти са добавени възможности за социално търсене/търсене на хора. Традиционно се смята, че това е задача на Google, но аз мисля, че в тази област AOL или Yahoo могат да спечелят неочаквана победа, доколкото дейността и на двете компании е далеч по-ориентирана към хората и обществото

Обновявания

Една от причините Facebook да бъде така пристрастяващ, е че това е лесен начин да се проследява моментното състояние на приятелите. Това може да се пренесе също и в отворената мрежа. Всеки потребител, който поиска, може да публикува нови неща, събития и т. н. чрез стандартните формати RSS и iCal. Всеки, който иска да следи за обновления от приятели, може да направи това чрез следящa програма (feed reader) или чрез специализирани приложения, които предстои да бъдат създадени. Ако това се превърне в стандартна практика, програмистите ще имат много възможности за
създаване на нови и по-добри методи за следене и показване на тази информация.

Следвайте парите

Смята се, че пазарът на социалните мрежи е с формат „победителят взема всичко“. Но аз не мисля, че това е вярно. С помощта на трите функции, описани по-нагоре и използвайки отворени стандарти и отворена мрежа, вие можете да реализирате всичко, което всяка съвременна социална мрежа предлага. В момента това изисква значителни усилия, затова хората използват готови комерсиални услуги, но в крайна сметка, обикновено отворените стандарти се налагат.

Хващам се на бас, че такива компании като WordPress или може би Tumblr ще пуснат инструменти, които ще направят създаването и обновяването на профилите лесно, и които ще бъдат разработени с отчитане на социалното търсене. Възможно е това да бъде разработка на основата на проект с отворен изходен код или комерсиална услуга, поддържана от месечен абонамент или реклами.

Предполагам, че много компании ще навлязат в тази категория и по същия начин, както има разнообразие сред инструментите за блогване и персонално публикуване, така и тук няма да се изяви едноличен победител. Компаниите, предлагащи блогове и хостинг логически са начинаещи, тъй като те вече вършат по-голямата част от това, което е необходимо за една отворена социална мрежа.

Търсенето ще бъде важна част и аз предполагам, че Google и останалите
доставчици на търсене ще играят и тук доминираща роля. Вероятно, ще има възможности и за компании, които са специализирани в търсенето на хора и социално търсене. Те ще спечелят, макар че те вече печелят, смесвайки целевата реклама с инструментите за социално търсене.

Добрата новина за потребителите е в това, че пазарът ще бъде отворена екосистема, без тайни и скрити корпоративни ъгълчета. Потребителите ще могат да избират между много инструменти, за да създават и обновяват профили. Те също ще могат да използват тези инструменти за търсене, които предпочитат. И което е най-важно, потребителите ще владеят своите данни и ще бъдат в състояние да управляват начина, по който са представени на външния свят.

Лошата новина за компаниите, притежаващи и поддържащи социални мрежи е, че това не е пазар, на който „победителят получава всичко“ и с ценностна система „победителят получава всичко“. Инструментите за блогване са добро сравнение. Това, със сигурност, не е лош бизнес за участие, но не е и бизнес, с който може бързо да се забогатее. Ще изчезнат и бариерите пред достъпа, защото наличието на много потребители в мрежата ще стане неуместно, когато всеки участник е еднакво достъпен за търсене чрез множество търсещи системи. Също така мисля, че всеобщата параноя за това, че големите компании използват неуместно личните данни, ще поощри хората да преминат към използване на други инструменти, които дават по-голям контрол над използването и представянето на техните данни.

Ако трябваше да избирам област, в която да стартирам (собствена) компания, щях да избера авторските инструменти. В нея има реална дълготрайна ценност, доколкото хората имат тенденция да избират инструмент и да работят само с него, независимо от появата на нови инструменти с по-големи възможности. Ако аз работех с Facebook, то щях да помисля как да участвам в тази тенденция или казано с други думи — работете над измененията, докато измененията не са поработили над вас.


1 имат се предвид персоналните компютри;

2 мрежата FidoNet все още съществува и повече информация за нея може да бъде открита на домашната и страница;

3 под термина „online services“ се разбират самите услуги, предлагани в Internet — електронна поща (email), световната паяжина (www), новинарски групи (usenet) etc. Трябва да се прави разлика между компаниите, предлагащи тези услуги в Internet и компаниите, предлагащи услугата „достъп“ до Internet — те могат да бъдат напълно различни юридически обекти;

4 Има се предвид така наречения .com балон през 90-те години на миналия век, който завършва с пълно фиаско;

5 DiSo Project — Distrubuted Social Project; 

16 Comments

  1. Човече…

    Носталгията вече не е като едно време 🙂

  2. нали? а каква носталгия ни мъчеше едно време 🙂

  3. Хмм,

    а къде ги неща като UUCP, IRC (не mIRC) и т.н?

  4. ами явно са се скрили в съкращението etc 😀

    нали няма да ме караш да ги изреждам всички в явен вид 🙂

  5. Към тебе нямам претенции. Виж Браян би следвало да почне от самото начало а не от някакви си БеБееСи 🙂

  6. оценявам това 🙂

    а Браян може би започва с BBS, защото те бяха възможни само в среда на ftn-мрежи (fidonet беше такава) и може би защото той самият е започнал с тях. UUCP и IRC бяха хубаво нещо, но в ранните години на Internet. Аз поне ползвах uucp (през minihost) да получавам първите си електронни писма 🙂

    но IRC не можа да ме грабне, още от времената на технонещо си ли беше 🙁

  7. Еееех, блажени години, когато UNIX-а беше млад 🙂
    Сега кой ли ще се сети за nntp или USENET например?
    🙂

  8. ами аз например — все още пиша в soc.culture.bulgaria, даже използвам истински nntp клиент 🙂

    иначе — да, блаженни години бяха. след това тълпата удави нещата и за съжаление, законите на диалектика не проработиха при тях 🙁

  9. “тълпата удави нещата” – точно казано. Колкото е по-масово едно явление, като че ли толкова повече ме отблъсква. И дори идеята да е започнала като един нов начин на искрено и чисто човешко общуване и обмен на информация, самото общуване се е променило, изкористило и опошлило до неузнаваемост… И това естествено е дало отражение и в социалните мрежи. Като добавим и гъвкавата и ненаситна ръка на бизнеса, започвам да се съмнявам дали изобщо го има бъдещето, описано в края на статията.

  10. ВЪХ! Честита да ви е новата страхотна визия! За малко да се уплаша, че съм попаднала на някое друго място 😛

    Поздравления! 😀

  11. ахм, много бързаш — новата визия е само временно, тъй като има разни неща за доизкусуряване, а не знам кога ще намеря желание, а и време за това.

  12. и аз се стреснах първоначално като Гери и се върнах и пак се върнах 🙂

  13. аха! да вземе NeeAnn да позамете тия коментари, че ще вземе и LeeAnn да се стресне като се върне 😆

  14. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Бандата на Жожо

  15. Ани-Лий, Честити Ти рожден ден!!!
    Много хубави и прекрасни мигове да имаш всеки божи ден! Наздраве!

  16. Pingback: Бандата на Жожо - LeeNeeAnn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.