От любов към живота*… на другите

Човекът е най-самовлюбеното и егоистично животно на света. Едва ли някой се съмнява в това. И въпросът не е в това дали се съмняваме в твърдението, а дали го осъзнаваме.

Болният човек пък е в пъти по-капризен, самовлюбен, егоистичен и терористичен от здравия. Той смята, че щом е болен, то цялото внимание трябва да е насочено към него и той е единственият и най-важен в целия свят. И наистина е така. Семейството му също го мисли и се грижи за него всеотдайно, независимо от това какво му струва.  Болният си лежи в мъки и се пита „как така”, „защо на мен” – все грешни въпроси, впрочем, и никога не му хрумва да върне лентата назад и да се запита „Някога зададох ли си въпроса, „Какво ще се случи със семейството ми, ако се разболея от рак?”.  Например.

Знам, че повечето читатели вече са готови да скочат и да ме разкъсат.  Вероятно, повечето от тях са жени – да, ние сме по-емоционални, по-лесно  „палим” и по-трудно се успокояваме. Но също така сме и по-отговорни: към създаването на семейство, към създаването на поколение, към неговото отглеждане и възпитание.

И тук пак ще се върна на въпроса: някога замислихте ли се: „Какво ще се случи със семейството ми, ако се разболея от рак?”.  Въпросът наистина е тежък и няма как да му отговорите, ако не сте минали вече оттам. По-добре, че нямате отговор. Дано никога не го намерите.

Затова ще задам по-лесен въпрос:  „Обичате ли семейството си?”

… бях приготвила още няколко емоционални абзаца, с които да ви провокирам, но ще спра до тук. Мисля, че достатъчно разбърках главите и емоциите ви. Ще напиша още само три изречения:

1) Хората, общо взето, не ходят на лекар профилактично – една част не обичат, друга част ги мързи, трета – не се сещат –  всяка една от нас попада в поне една от тези групи.

2) Ракът на гърдата е 100% излечим, ако се диагностицира навреме!

3) Ти решаваш.


* „От любов към живота” е мотото на кампанията на Avon за борба с рака на гърдата, която се провежда за осма поредна година.

7 Comments

  1. Притесни ме тази публикация, какво става с теб ЛийАнн, добре ли си, здрава ли си?

  2. Благодаря ти, че се тревожиш, миличка.

    Да, аз съм добре. През подобен ужас минах преди повече от 12 години и тогава имах “късмет” диагнозата да се окаже грешна…

    затова го написах – защото е важно, но за съжаление хората го приемат освен за важно и за лично, едва когато стане късно 🙂

  3. за съжаление, попадам и в трите графи …

  4. Дачи,
    Понякога се изумявам как точно успяваш да улавяш и опишеш с думи толкова силни емоционални състояния. Искрено ме развълнува с този постинг.

  5. Благодаря, Кали. Дано повече хора почувстват същото и се замислят 🙂

  6. Гледам да не попадам в описаните в точка 1.

    Имах много близки срещи с други видове рак, в семейството и при приятели. Независимо от момента на диагностицирането, повечето бяха загубени.
    Въпреки това вярвам, че прегледите са възможност за живот, надежда.
    Не трябва да разчитаме на случайност и късмет.

  7. Точка, съжалявам за горчивия ти опит.
    Знам, че вероятно ще ти прозвучи грубо (но, повярвай не е това целта) и горчивия ни опит е все пак опит и може дори да се нарече “добър”, ако успеем да го използваме в наша полза – т.е. да бъдем отговорни към хората, които обичаме 🙂

    Благодаря за включването 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.