Дребни пари

Благодарение на ritchie, който не само бързо реши, но и добре обясни решението на предната задача, получавате следващата задача от поредицата”:

Задача 3. Дребни пари
Каква е най-голямата сума пари — цялата в центове, която бих могъл да имам в себе си, без да съм в състояние да разменя един долар, половин долар, четвърт долар, 10 цента или 5 цента*?

* – В САЩ са в обръщение следните монети на стойност, по-малка от един долар: половин долар, четвърт долар, 10 цента, 5 цента и 1 цент (бележката е на преводача).

И не забравяйте за обяснението на решението. Леко решаване!

8 Comments

  1. Можем да имаме максимум:
    1 монета от 50 цента
    1 монета от 25 цента
    4 монети от 10 цента
    1 монета от 5 цента
    4 монети от по 1 цент
    Но не можем да имаме едновременно 2 или повече монети от по 10 цента и една от 5. Следователно максималната сума, с която можем да разполагаме без да нарушим условието на задачата е 1×50+1×25+4×10+4×1=119 цента
    Задачата да се намери с каква сума в стотинки може да разполага човек без да може да развали 1 лев, 50 ст., 20 ст., 10 ст., 5 ст. и 1 ст. е малко по-интересна, но се решава по същия начин.

  2. Не ми е ясно какво се има в предвид под “да разменя…”.

    Ако е “да размня част от нея, или цялата, за…” е лесно.
    Не може да има 2 по половин или четвърт защото това е долар и половинка съответно. При липса на наличие на 5 и 25 максимума от 10 цента е една. Иначе се събира половинка. При наличие на 10 цента от 5 центовите може да има максимум две иначе се събира половинка. Ако няма 10 центови – четири. И при двата варианта сумата е една и съща. Максимума на 1 цент е 4.

    1 – 50 цента
    1 – 25 цента
    1 – 10 цента
    2 – 5 цента
    4 – 1 цент
    —————
    всичко 99 цента

    Изглежда прекалено лесно, за да е истина.
    Но пък изглежда вярно :/

  3. Хм, явно ще трябва да залепя снимката ти на входа на тази категория 🙂 — пак си дал верния отговор:

    Отговор: Най-голямата сума е 1,19 долара, съставена от една половин доларова монета, една монета от четвърт долар, четири монети по 10 цента и четири по един цент.

    btw случайно ли си изпуснал монетата от 2 стотинки в “българският” вариант на задачата?

  4. Уф, да, изпуснал съм. Но мисля че се получаваше 1 лв. и 39 ст. като отговор.

  5. @Ясен
    На български май му казваме “да развалиш” за да може да си защитим репутацията на българския език като многозначен и труден за научаване от небългари 🙂

    @ritchie
    Ако ти остане време и желание, дай решението и на българския вариант на задачата — да остане в архивите 🙂

  6. Изпуснахте Ричи насред задачите за 4ти клас, а те са му любими още от тогава… Сега ще почне да ги решава, че и нови да предлага и няма и да се сети за мене 😉

  7. Итилиен, така ти осигуряваме време да минеш незабелязано по магазините и да заредиш Коледни изненади под елхата 😉

  8. Не ми напомняй, че съм наникъде! Тази година никой не вярва в дядо Коледа, децата пожелаха да присъстват на купуването на подаръците, въобще скука голяма. От подготвянето на празник, пазаруването се превърна в изпитание и досада, защото ходенето с тийнейджър по магазините, който все ти повтаря “Мамо, ама че вкус имаш!” си е мъка.
    Та така… Блазе на всички с малки дечица. Приятна подготовка за празника, нека духът на очакване витае във въздуха, а изненадите да са приятни!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.