На учителя с любов

Вчера беше 15 юни – ден за получаване на бележниците и начало на почивката за учениците, както и ден за равносметка за родителите.
Изборът на училище е трудно нещо и обикновено води до въпроси без отговори. Разбираш дали училището е добро или не, когато вече е късно. Имам предвид това, че хората реагират различно в еднакви, на пръв поглед, ситуации и 5 човека имат 10 мнения и отговора на един и същи въпрос. Затова мнението на останалите за едно училище или преподавател не винаги е критерий, на който можеш да се довериш.
Единственият критерий е собственото ти дете, но за съжаление там мнението се оформя на принципа на пробите и грешките. Хубав принцип, ако не опира до гърба на собствените ни деца.

Когато ме попитат „Доволна ли си от СМГ /Софийска Математическа Гимназия/?”, обикновено отговарям „Дъщеря ми е доволна. Аз съм доволна от това как се справя тя там”. Не мога на никого да препоръчвам да си „запише” или не детето там. Или където и да било другаде. /”Запише” е в кавички, защото приемът е с изпит./ Мога единствено да споделя впечатленията си от преподавателите като екип. Ако екипът се промени, може и впечатленията да се променят. Ако детето е друго – и ситуацията ще е друга.
Така, че само няколко споделени впечатления …всъщност, впечатленията ми са само положителни… Честно казано няма от какво да се оплача, защото дъщеря ми, освен от много учене 😉 , от друго не се е оплакала през годината.

Най-обобщено и накратко, това което ми направи най-силно впечатление:

Преподавателят по математика е личност с главно Л, която има нестандартен подход към децата и към ученето на математика. Домашните ги дава за период от 7 до 10 дни. Например, от днес до другия понеделник, имате да решавате еди-кои си задачи /около 150 на брой/. Да, не преувеличавам. Идеята е следната: във всеки един момент, всяко дете, независимо от нивото на математическото си развитие, има задачи, които да решава и не може да оправдае бездействието си с  „написах си домашното”. Той казва, че математиката е дух и поведение и във всяка свободна секунда можеш да се занимаваш с нея. Не проверява домашното от ден за ден, а след 10 дни пита за някоя стара задача. Който я е решил тогава сам, ще я реши и сега. Всичките му действия са насочени към развиване на логическото и комбинативно мислене на децата. Да не говорим,че е атрактивен и забавен и понякога в часовете му е голям купон.

Всички останали преподаватели съзнават, че преподават нещо друго в СМГ. Това значи, че думата на математика е неписан закон и ако влезе в час по рисуване и каже „контролно по математика”, това значи само едно нещо: Контролно по математика. Преподавателите не омаловажават собствените си предмети, но ги преподават като за математици 😉

Всички преподаватели, без изключение, насърчават децата и пазят тяхната индивидуалност и не се стараят да ги вкарат в общи стереотипи на поведение, за което лично аз съм им изключително благодарна. Изпитват всяко дете по различен начин – право, седнало, писмено, устно, на дъската, на чина и т.н., според начина, по който ще се представи най-добре и ще говори по-гладко и с най-малко притеснение. Този подход може да се окаже нож с две остриета, защото в живота никой няма да им създава удобство, но те обясняват този си подход към петокласниците с това, че за тях влизането за първа година в СМГ е достатъчен шок и те се старая да им създадат условия за свикване с темповете на Математика и да не ги травмират допълнително. От шести клас нататък, лека-полека, ще ги учат да говорят пред аудитория, изпитвайки ги пред дъската.

Всички преподаватели създават на децата самочувствие и изискваха същото от родителите на родителските срещи. Те им внушават, че са умни и способни деца, че не случайно са влезнали с изпит, че не трябва да учат за оценки, а за знания и т.н. Същото говорят и на родителите на родителските срещи, като апелът е „Не се карайте на децата за оценки. Оценка „добър 4” е добра оценка! Има време за шестици. Трябва да свикнат, че „Отличен 6” се изкарва трудно и тук не е като в обикновените училища”, още повече, че оценката от 5-ти клас не влияе при кандидатстването.

Всички преподаватели съзнават, че това са деца, на които им се отдава математиката – разбирай разсеяни, отвеяни колкото си искат и вечно акъла им е някъде другаде… 😉 Даже и на родителите обясняват, че децата са палави, но е нормално, че в петък са непослушни, защото са уморени…

От към организационна гледна точка:
Петокласниците са най-малки там и програмата им е направена така, че да не започват и свършват едновременно с големите, за да не ги бутат и притесняват по коридорите и на лавката.
Учи се на блокове –
~ 6 учебни часа по 3 предмета. Това е добре, защото по-лесно се учи за 3, отколкото за 6 предмета, нищо че домашните са много – концентрацията е по-лесна, не само у дома, но и в училище.

Дали препоръчвам СМГ? Дъщеря ми е доволна. Аз съм доволна как се справи тя там през първата си година!

Ако на детето му харесва математиката и има ЖЕЛАНИЕ да учи математика – определено математическата гимназия е добро решение. Но ако има и сянка от съмнение в детето – по-добре да не опитва, защото се иска голямо желание, за да издържиш на натоварването.

СМГ е голямо предизвикателство и за родителите. Още на първата родителска среща се сблъсках с родители, които не бяха подготвени за това децата им да учат в СМГ. Имаше изявления от този род: „Ама какви са тези домашни? Те няма да стават математици”. !?!?!??!?!?!? Какво правите там тогава?!?! 

Така, че с гордост мога да кажа: Вчера, ние двете с дъщеря ми, завършихме пети клас в СМГ и се представихме добре!!!

3 Comments

  1. @ LeeAnn
    Много се радвам да чуя, че все още има училища,където се учи. Последните години имах досег с абитуриенти и бях шокирана от разказите им за училище. А наближава да се сблъскам с проблема “училище” 🙂

  2. Честито и на двете ви тогава, успешно завършилата учебна година!
    Описанието ти на СМГ звучи идеално, моето дете от 5 клас учи във варненската МГ и нещата при малките бяха наистина следени и на ниво. При нас, за съжаление, нещата се изтърваха към 8ми клас. С оправданието, че децата вече са “стари кучета” и нищо не може да ги уплаши или дисциплинира. Първоначалния ентусиазъм със 150-те задачи доведе до нервни кризи преди едни Зимни празници, а в момента е довело до тотално пренебрежение към задачите, защото е непосилно да се решават в такова количество, колкото и добре да се отразява на математическите им умения. Вярно, че вече сме големи, и пубертета ни тресе, но и учителката по математика не търси начин да ги заинтересува, а задачите за големите определено са по-скучни.
    Почнах да звуча песимистично, а не ми беше това идеята.
    Затова пожелавам учителите да успеят да опазят баланса в натоварването на децата, за да не ги претоварят и да изтърват интереса им. Нека щерка ти продължава да учи с удоволствие и интерес този предмет, който май продължава да забавлява и мама, и татко.
    Весела ваканция на всички, които я заслужиха! 😉

  3. Да, Itilien, и аз много се надявам преподавателите да съумеят да удържат нещата и в горните класове.
    Защото, ако преподавателят не е личност, родителите нищо не могат да направят.

    А за многото задачи – той не ги иска решени всичките, но иска да има решени от всеки вид по няколко.
    Да ти кажа честно, не знам как ги овладява!!! Само му се възхищавам. Ще видим догодина. Сега наистина е време за почивка.

    Весела ваканция и на вас! / или да го кажа след 14 дни?/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.