Как се разпространява книга в България

Книгоразпространение в България има. И книжарници има, и книжни борси има. И някаква концепция даже има. Ама аз нещо още не мога да я схвана съвсем. Както знаете, отскоро съм горд автор на издадена книжка. И понеже нито едно издателство не пое риска да ме издаде (май луксозна им се сторих), от това автоматически следва, че намирането на пътя до клиентите пак си е моя работа.  

Аз, естествено, бях попроучила туй-онуй преди да стигна до печат и бях подготвена. До известна степен. Психически бях подготвена, че ще е трудно и бавно, но че ще е абсурдно и смешно не очаквах.

Ако сте тръгнали да издавате книга, непременно трябва да имате предвид някои неща.

Задължително трябва да калкулирате цената за разпространение в цената на книгата. И въпреки това не сте застраховани от изненади, защото и тук условията се оказаха „динамични”.

Не очаквайте от търговец / разпространител да се поинтересува от съдържанието на книгата, така че да може да я предлага адекватно. Затова задължително си предвидете обръщения към читателя на последната корица. Ако някой го прочете – прочете!

Не правете луксозна книга.

От една страна, никой издател няма да я иска, защото хем си непознат автор, хем искаш луксозно издание – става много скъпо и никой не се наема да рискува, особено пък, ако знаеш как искаш да изглеждат нещата и не си готов на компромиси с визията и качеството. Тогава ще ти обяснят, че ако си познат автор всичко е ОК и те взимат заради името. Да, ама ти ако си познат автор и името ти работи за теб, няма да идеш при тях, нали?

От друга страна, луксозните книжки не могат да се продават (не вървят) на борсата, защото там пазаруват търговци, които после продават на сергийки и в невзрачни книжарнички. Те търсят евтинджоси, колкото да има с какво да си запълнят мястото. В този ред на мисли, тези търговци не купуват нищо, което има корична цена повече от 3-4 лв., независимо от качеството на текста и корицата. Не купуват скъпо, защото си подценяват клиентите и не очакват нещо различно и луксозно да се продаде. А клиентите им стават все по-бедни, защото те не предлагат нищо хубаво и стойностно. Така сами се завъртат в омагьосан кръг, но всеки си има собствена глава 🙂 , аз акъл не давам никому.

И още:   Когато избирате на кого да дадете книгата си за разпространение, особено ако това е борса, трябва да търсите тематично и ценово сходство. В моя случай, успешно ще се продава книжката на места, където продават малко по-скъпа детска и юношеска литература. Необходимостта от тематичното сходство е ясна. Ценовото сходство – важно е, защото всеки търговец си има редовни клиенти. Ако търговецът (на борсата) продава главно конфекция с корична цена до 4-5 лв, луксозна книжка с цена 10 лв. няма да върви. Хората отиват при него, защото продава евтини неща, а не защото продава хубави неща 🙂 – жалко, но факт! Но ако търговецът продава скъпи неща, книга за 10 лв. там си е съвсем на мястото.

Значи остава да се обърнеш към големите вериги книжарници или да си избираш книжарниците сам.

Това с големите вериги не ме привличаше, защото въпреки голямото име на веригата, служителите вътре само гледат някой нещо да не открадне и дума не може да става за истинско предлагане на новите заглавия. Освен това книгата ти потъва по рафтовете и само който я потърси специално ще я намери. Все пак, съветвана от приятели, които бяха категорични, че без „големите” няма да стане, реших да опитам. 

Как е при големите? „Големите” взимат големи проценти за разпространение. Колко и за какво, преценете сами:

Писмена в НДК. Би трябвало да имат няколко обекта, но не знам къде са. За един месец – нито една продадена книга. Взимат 42% Търговска Отстъпка от коричната цена.

Пингвините – 40% ТО от коричната цена. За една седмица придвижиха книги до повечето си обекти в страната, но, да речем в Русе, въпреки търсенето, не са закарали. Нямам наблюдение как върви, защото още е твърде рано – минали са само 10 дни откакто им я предложих. Организацията им е тромава.

Хеликон надминаха себе си. За нов автор – частно лице, искат 50% ТО от коричната цена. За автор, с който не са работили досега – още 120 лв. такса, „за да им се гарантира разпространението”. А кой ще гарантира на мен разпространението? – попитах веднага. – Как да съм сигурна, че няма да държите книгите в склада и след два месеца да ми ги върнете без стоте и двайсет лева? Никак, много ясно. Отказах се от Хеликон, защото не мога да си ги позволя. А и се усъмних в смисъла.

Остава вариантът с личния избор на книжарници – нещо не голямо, на хубаво място и симпатична собственичка/продавачка – това се оказа най-работещия оффлайн  вариант. В конкретния случай – книжарница „Интеркнига” на Шипка 6.

Най-удобен вариант за разпространение би трябвало да са онлайн книжарниците, стига да не отказват адресите, които са им далеч или някак не ги устройват с мотива „Няма наличност, обадете се другата седмица”, както направиха от Българска книга.

И въпреки това, нещата някак си вървят, стига да не очаквате това да стане бързо.

Книгата, която ще се продава лесно: не е със скъпа и хубава корица, няма илюстрации, камо ли пък цветни, тялото е на още по-евтина хартия, с меки корици е и сте калкулирали 100% печалба за себе си и още 100% за разпространителя и въпреки това книгата струва най-много 6 лв. за поне 250 страници 🙂

Ако обаче искате луксозна на вид книжка, различна от конфекцията по книжарниците, с авторски илюстрации, ще трябва да разчитате на ценителите. Така се случва и при мен. От продадените досега книги, има много малко, продадени на случайни клиенти. Естествено, тези които поръчват на мейла, посочен в блога, не са случайни, дори когато са непознати, защото обикновено се оказват постоянни отдавнашни читатели, а след поръчката спират да са и непознати.

Тази практика: поръчка на мейл, плащане с пощенски запис, изпращане с препоръчано писмо е времеемка, но ми доставя най-голямо удоволствие, защото не ме лишава от контакта с читателите, а напротив – задълбочава го. 🙂

——–

П.П. Дано тази статия да е полезна на всички, които ми задавате въпроси относно издаването и разпространението на книгата и най-вече на тези, на които им предстои подобна борба или пък се чудят, но не смеят. 🙂

82 Comments

  1. Йоанна, имаш поща 🙂

  2. Здравейте и от мен,
    Аз съм от Благоевград и съм в процес на отпечатване на моята първя книга – “Възход и Падение”. Написана е на английски език и на български. Българската книга ще е на хартия, а английската – най-вероятно като ел. книга. Още не съм сигурна. Прочетох многото вписвания на хора като вас, които се сблъскват с подобен, ако не един и същ проблем.

    Информацията е много полезна и ще започна да следвам стъпките на хората, които са минали преди мен. Благодаря на всички за информацията и се радвам много, че в нашата страна все още се намират сериозни хора, които не се страхуват да се занимават с творческа дейност.

    Идеята за събиране на писатели с техните книги е великолепна и я подкрепям напълно. Дори бих дошла до София за такова нещо. Смятам че хората с подобни интереси трябва да се подкрепят по всякакъв начин.

    Благодаря отново на всички. Може да погледнете моя web site: sharestance.com, върху който все още работя. Сега се опитвам да си направя интернет страница или блог на кирилица, за да мога спокойно да си публикувам неща на български език.

    С най-добри благопожелания и успех,

    Райна

  3. Здравей, Райна,
    благодаря ти за включването 🙂

    Разгледах сайтчето – наистина има изгледи да стане симпатично и полезно, но ми се струва, че има още доста работа по него.

    Имам и нещо наум като препоръка, та ако ти е интересно – пиши ми на мейла на приказката и ще ти кажа какво си мисля 🙂

    Това със събирането на авторите и техните книги е твърде неформално за сега и ако решим да го правим официално, ще трябва да го планираме внимателно и доста предварително. 🙂

    Успех с книгата и очакваме още новини от теб.

    🙂

  4. Здравей Lee Ann

    Току що прочетох статията ти , както и коментарите към нея. Поздравявам те! Не е лесно да постигнеш всичко това. Аз съм изправена пред същата дилема, но тъи като живея в щатите, а книгата издадох в България ситуацията доста се усложнява. Много искам да се свържа с теб ако нямаш против. Интересуват ме няколко неща относно разпространението. Не съм сигурна от къде да започна.За сега моята книга се продава само в Писмена и Български Книжици. Исках да се свържа с пингвините, но не ми е Ясно с кого трябва да говоря. За Хеликон си права, много е скъпо:(Моля те пиши ми като имаш време.

    Благодаря предварително…Ива

  5. Iva, имаш поща 🙂

  6. В книжарницата на Беседката можете да качите свои книги за разпространие. Услугата е безплатна.За целта трябва да се свържете с мен на имейл r_p_k@abv.bg където да ми изпратите данни за книгата и файл с корицата.

  7. Здравей LeeAnn,

    Благодаря за това, че си споделила своя опит в тази статия.

    В момента пиша първата си книга – хорър, с работно заглавие “Дяволският мост”, и за сега съм много доволен от това как върви. Мисля, че ще я завърша до края или началото на другата година.

    Искам да те питам, имаш ли намерение да напишеш статия със съвети към младите писатели в България въз ознова на собствен опит, и какво ти е мнението за публикуването на хоръри – трябва ли да пишеш под псевдоним според теб, за да имаш успех, или би рискувала с истинското си име?

    Надявам се, че няма да имаш нищо против, ако поддържаме връзка?

    Желая ти искрени успехи, и още веднъж – благодаря!

    Димитър Иванов

  8. Здравей, Димитър,

    Не съм мислила по въпроса за статията със съвети към младите писатели. Откакто излезе моята книга и тези статии, хората започнаха да ми пишат и да питат за разни неща, а аз започнах да “колекционирам” книги на млади автори и опитът, който имам е събран по-скоро с четене на такива книги, отколкото с писане (все пак имам само една издадена книжка) 🙂 Но имам какво да кажа, това е факт. Ще трябва да помисля 🙂

    Колкото до хоръра – нямам мнение, защото това не е моя жанр. Признавам, че ми е минавало през ум за следваща книга да използвам псевдоним с неславянско звучене, та мисля, че това решение не зависи толкова от стила, колкото от човека 🙂

    Разбира се, че нямам против да поддържаме връзка – най-малкото ще очаквам знак от теб, когато книгата излезе 😉 Ако искаш да ми пишеш лично, ползвай мейла на приказката 🙂

  9. Да речем, че си издам книгата, трябва ли да съм регистрирана някъде някакси, за да я разпространявам ‘легално’?

  10. Мария, имаш поща 🙂

  11. Благодаря!

  12. Хей, преди всичко искам да ти благодаря за подробната информация! Живот и здраве, самият аз ще се заема с издаването на книгата ми след някой друг месец и от много време насам се чудя, какво точно да очаквам. Нещата звучат малко страшничко, особено за човек като мен, който е със завързан език (както казва жена ми :о), но пък нямам никакво намерение да се отказвам, независимо от трудностите. Току виж стана и по-приказлив в процеса, което ще е само плюс.

    Във всички случаи пожелавам нестихващ успех с твоите книги! Хубаво е да има повече български автори.

  13. @Belleal,

    За отказване и дума не може да става 🙂

    Ако имаш нужда от някакво съдействие – дай знак 🙂

    Очаквай и малко, и всичко 🙂

    А истината е – много е забавно и можеш да извлечеш само позитиви 🙂

    Успех и на теб!

    Очаквам покана за представянето 😉

  14. Мерси, по всяка вероятност ще се възползвам от предложението, когато му дойде времето.

    А за представянето няма проблем – от сега ти запазвам една покана :о)

  15. Ще се радвам 🙂

  16. Калина Петрова

    Здравейте!
    Имам въпроси:
    1) Как се осъществява данъчната и счетоводна отчетност след като определен брой книги са продадени от автора директно?
    2) Ако се продава чрез книжарница, дължи ли авторът данък върху прихода от книгата?
    3) Ако в печатницата е заплатен ДДС, дължи ли се друг данък за разпространението?
    4) За какъв период се отчита и плаща данък – ежемесечно или ежегодно?
    Калина

  17. Здравейте, Калина. Отговорите – на мейла 🙂
    Вече Ви очакват 🙂

  18. Здравейте, искам да Ви кажа, че всеки автор може да предлага своята книга за продажба в Интернет МОЛ за електронни книги – BgEkniga.com

    Благодаря за вниманието!

  19. Благодаря за предложението, BgEkniga, но екземплярите, които са ми останали ще използвам за подаръци и продажба с благотворителни цели 🙂

    Надявам се в бъдеще да имаме поводи да работим заедно 🙂

  20. You are always welcome. 😉

  21. Благодаря 🙂

  22. Здравейте, и аз имам въпрос, на който се надявам да получа скромен отговор. Как уреждате продажбата на книгата? Имате ли фирма или може като физическо лице? Каква документация е нужна в отношенията с книжарницата? Благодаря и поздрави 🙂

  23. Разбира се, Виктор, отговорът вече Ви чака в пощата 🙂

  24. Димитър

    Здравейте,

    Пиша от името на група хора, на които ни предстои издаване на книга. Решили сме сами да търсим печатница и да се справяме някак с разпространението. Тиражът ще бъде малък.

    В случая разпространението е по-неясната част и затова основния въпрос е: чии услуги ползвате за изпращане на един брой поръчана книга на конкретен човек?

    Ако отговорът е прекалено дълъг, пишете на email-a.

    Предварително благодаря!

    p.s. Много полезна статия!

  25. Здравейте Димитър и група хора 🙂

    За изпращане ползвам Български пощи. Ако го изпратите препоръчано, до 3 дни пристига и го носят на адрес.
    Не са загубили или забавили нито една пратка – т.е. доволна съм от услугата.

    p.s. Благодаря 🙂

  26. Честно казано, малко се наплаших 🙂 Бях убеден, че няма да е никак лесно разпространението, но човек трябва да помни за какво го прави. Искам да благодаря за статията. Даде ми много полезна информация.
    Илко

  27. Не се плаши, Илко, просто отдели повече време за оглеждане, осмисляне и преценяване.

    Успех!

  28. Интеркнига на “Шипка” 6 изчезнаха и ще съм Ви много благодарна, ако ми дадете техен телефон за контакт, за да си взема книгите от тях.
    Ирина Каракехайова, колежка от Самиздат.
    Благодаря Ви!

  29. “Виктор says:
    Здравейте, и аз имам въпрос, на който се надявам да получа скромен отговор. Как уреждате продажбата на книгата? Имате ли фирма или може като физическо лице? Каква документация е нужна в отношенията с книжарницата? ”
    Аз имам същия въпрос

  30. Alek, имате поща 🙂

  31. Уважаеми читатели,

    Затварям тази публикация за коментари, но ще продължа да отговарям на въпросите ви.

    За всичко, което искате да ме попитате или да споделите по темата, моля, ползвайте мейла на приказката (цък на картинката горе вляво) 🙂

    Успех!

  32. Pingback: Голямото четене - LeeNeeAnn

Comments are closed