winter 01 …


winter tree

17 Comments

 1. Много `убаво. Зимата и пресния сняг предлагат много прекрасни снимки. Важното е, да има кой да ги фиксира, че са доста малотрайни ;).

  Да ти се похваля. Вчера подарихме на баща ми едно Olympus SP-510UZ и беше подложен на усилено щракане и бърникане на настройките. Бърникахме и на брат ми Lumix FZ8-цата. Абе, голямо щракане падна :).

  А пък аз скоро (до 2 седмици, може би) ще се преоборудвам и се надявам да обогатя блога си с някоя и друга снимка. Пък и една съседка щеше да ме тормоза, до колкото си спомням ;).

  Имах идея да направя едно сравнение между горните 2 апарата (снимки на едни и същи неща с подобни настройки), ама брадъра си отмъкна апарата (по-скоро аз не успях да му го отмъкна, де 😉 ).

  Поздрави Ему

  П.П. Абе, аз това за какво го писах? Да коментирам снимката или да се фукам?

 2. Ти снимката си я коментирал, доколкото виждам, ама нали щяха да те тормозят за Olympus SP550UZ 🙂

  Иначе идеята за сравнението никак не е лоша, ама или ще трябва да носиш два апарата или да носиш брат си със себе си 🙂

  Та мисли за Olympus SP550UZ — и аз съм много любопитен на какво ще е способен, btw да имаш спомен колко е голяма матрицата му? За мегапикселите мога да погледна и сам.

 3. олимпуса 510 има RAW формат. то само това стига да бъде предпочетен 🙂

  снимката е хубава, не е от тази година нали?

 4. george,
  според мен снимката е от тази година (2007), но от миналата зима 😉

 5. @george
  За Olympus SP550UZ твърдят, че има 18 кратно оптично увеличение, което според мен е впечатляващо за апарат от този клас. Също твърдят, че позволява макро снимки от 1 cm разстояние. И по тези причини аз бих го предпочел него, вместо Lumix-a.

  А снимката е от вчера сутринта :). Още снимки от вчера има на http://www.23hq.com/ddantgwyn/ — ако имаш желание да гледаш. Иначе знам, че избягваш да коментираш, както и аз, между другото 🙂

  @LeeAnn
  Тази година в началото нямаше зима, нима забрави?

 6. Хей, Ники, и тази зима ме изпревари в конкурса за снежна приказка! Чудесна е! А и останалите са страхотни!

  @Ему
  Лелеее, а пък за ТЕБ колко се радвам да чуя за това “голямо щракане”!!! 😀
  Колкото до сравнението между двата апарата, и на мен щеше да ми е интересен резултата, въпреки че подозирам везните ще се наклонят към Olympus-а и най-вече в полза на SP550 UZ! 😉

  Аххмм, и още повече тормоз значи! Дадено! 😛

 7. SP550UZ не става. Бягайте от този апарат. Целия апарат е един pr-трик, който да ни впечатлява с 18x zoom, iso 5000 и т.н., но всъщност нищо от това не му работи като хората. Има немалко ревюта, като всички са странно единодушни – бавен и тромав апарат. Бавен фокус, бавно записване на файловете – всичко. Почти 4 секунди между 2 последователни кадъра. Убедих се сам – отидох в магазина и го пробвах. Насочих го към една черна чантичка. Не успя да фокусира от първия път, рефокусира общо 3 пъти и накрая се провали – фокусът избяга, стана размазано. И всичко това протече за около 6-7 секунди.
  Има си и добри страни, но недостатъците му са непоносими.

  You have to be careful when reviewing cameras that you take a realistic view of how the typical buyer will actually use it, and what they can realistically expect it to do. I say this because the SP-550UZ gave us one of the most time-consuming, frustrating lab tests we’ve ever done.
  (http://www.dpreview.com/reviews/olympussp550uz/page18.asp)
  Ревюто и особено заключителните думи са интересни.

  А ако някой го блазни макрото – в този клас Canon S3 прави макро от 0 см. Дефакто може да фокусира прашинките по собствената си леща. Има си и хак за RAW.

 8. @cx
  Благодаря за информацията.
  И жалко, ако е така — наистина звучеше много съблазнително 🙁
  Макар, че моята Minolta записва повече от 4 секунди след снимка, ама тя поне е модел от 2001 година.

 9. @cx, ти уби всичко детско в мен :cry:, а това не е малко 100 кила дете. Тъкмо почти се бях навил на тоя апарат.

  Разбира се, чел съм ревюта за него, включително и в dpreview, но честно казано не бях обърнал внимание на точно този пасаж.

  Тъпото е, че ми се иска да си взема нов апарат за рождения ми ден, а не остава много време (на 2-ри е).

  Би ли препоръчал някакъв апарат? Нещо в тоя клас като Lumix-а и Olympus-а? DSLR не ми се иска, защото носи на upgrade (обективи, туй онуй), а като се знам, ще почупя сумати пари. Та, трябва да си вържа ръцете малко ;).

  @NeeAnn, ставаше въпрос за 550uz (до сега, май :(), а този 510 го взехме на баща ми и беше чудесен повод да тествам нещо подобно.

  Моите впечатления от 510-ката са следните:
  – Шумна механика. Това не ми пречи, но нямаше как да не го забележа (чуя).
  – Шум в екрана при слабо осветление. Като почне да фокусира, шума изчезва. Може би е нещо на тема battery safe.
  – Като разглеждах снимки на екрана му (пак снимани в затворено помещение) изглеждаше, че имат лек шум. На компютъра го нямаше ;).
  – Не можеше да фокусира на zoom-ната бутилка от бира, намираща се на около метър (брат ми бил чел, че му трябвали метър и половина минимум). По-далечна бутилка от минерална вода я фокусираше.
  – По-бавно обработва снимките от Lumix-а (той е и с по-бърза карта, де), но поносимо (2-3 секунди).
  – Това, на което не бях обърнал внимание, защото наблягах на самите снимки, е това, което cx спомена – бавния фокус. Трябва да видя, дали зависи от осветлението.
  + Снимките са много качествени или поне на мен така ми се струва ;).

  Оф, ще трябва да помисля.

  Поздрави Ему

 10. Какое то мертвое дерево

 11. @Sanches
  А это не мёртвое дерево, оно совсем живое.

 12. @Ему
  Изборът на апарат никога не е лесен, мненията са противоречиви и субективни, а и идеален (за всички) фотоапарат няма. Според мен, това което има най-голямо значение е да знаеш точно какво искаш и какво ще правиш с тази машинка. Дали ще се увличаш по супермакро или по панорами, в какво увеличение искаш да се разпростреш, приемлив ли е за теб компромиса мегапиксели/матрица, задоволяват ли те автоматичния и полуавтоматичните режими или искаш повече свобода в ръчните настройки, RAW, TIFF или JPEG и т.н. Когато си наясно с тези неща, по-лесно се спираш на този апарат, който задоволява в най-голяма степен желанията ти. Но е важно да си го подбереш по сърце и да няма такива недостатъци, които да те изнервят, защото снимането е преди всичко удоволствие — зареждащо, релаксиращо, пристрастяващо!

  И не мога да се въздържа пак да не цитирам Кен Рокуел, че не камерата е важна, а очите, способността да виждаш това, което те изпълва с усещане за хармония, красота и настроение! 😀

  @All
  Ако искаме да помогнем на Ему, нека да му дадем няколко предложения, над които той да си поразсъждава. Без претенциите да съм специалист моите са: Canon S3 IS (или по-новия S5 IS), Canon PowerShot G9, Lumix FZ18 (а още по-добре по-стария FZ20). След още прегледи и консултации с познавачи, трябваше да се съглася с коментара на cx и да му благодаря и аз! 🙂

  Поздрави!

  ПП. Споко! Най-късно една година след като си си купил апарат, разбираш най-ясно и обективно какъв точно ще бъде следващия, който ще си вземеш! (оптимистичен ла мърфизъм :))

  ППП. А, и естествено, най-добре ще бъде като си харесаш нещо, да тичаш и да го видиш, да го пипнеш и усетиш в ръцете си, да го тестваш пък тогава … и бира! 😀 😛

 13. NeeAnn хубави са зимните снимки 🙂

  трудно е избирането на апарат. аз лично бих те посъветвал да си потърсиш на старо (ако може нещо запазено) – canon pro1 или да кажем olympus c8080wz

  може би последните истински камери от компактния клас, преди масовия консуматор да прецака работата с алчнотията си за мега зуум и мегапиксели 🙂

 14. Ему…
  За мен в този клас съществуват двe машинки – Canon S3 и Fuji S6000fd/S6500fd. Наскоро бях пред подобен избор и избрах Canon-а. Апаратът е многофункционален, има доста настройки и опции, които стават още повече с ползването на специален хак. Макро от 0 см, въртящ се дисплей (думи нямам колко е удобно и полезно), бърз, висококачествено видео със стерео звук, твърде интересен режим за снимане на панорами. С ръчни настройки се постигат доста добри резултати, не бих го препоръчал за AUTO-снимки.
  Куцат му визьорите.

  Фуджито обаче е апаратът с най-добро качество на изображението. Тук вече говорим за голяма матрица. Просто издухва всичките сапунерки. Виж тук за какво става въпрос – сравнението е на 800 iso, където Фужди почти не вкарва шум, а Сони (и всички останали) вече тотално е сдало багажа 😉 Всъщност те го сдават още на 200-400 iso.

  NeeAnn, пропуснах да те похваля – харесват ми кадрите и на моменти особено кадрирането ти 😛

 15. @cx, ти си златен! Вчера ме уби, но днес ме възкреси подобаващо. Аз тъкмо мислех да питам за Fuji-тата, защото бях чел доста добри неща и ти ми посочи истината (за сега :D).

  Честно казано, не те разбирам в избора ти. Фуджито е с 1/17″ матрица vs. 1/2.5″ на Канона. Фуджито има пръстени. И то два пръстена. Не знам как е със стабилизацията на изображението (май не е хардуерна), но просто изглежда супер апарат.

  Единственото, което не е много хубаво е, както пише на dpreview-то:

  Phil: A really interesting camera on paper, I just wonder how many more they could sell if it had a Compact Flash or Secure Digital (SD) slot.

  Но това да му е кусура :D.

  Не знам. Много му се изкефих и леко се приготвям някой да ми забие нож в гърба и да утепа детето за втори път за няколко дена.

  А за видеото на Канона, дреме ми :). Ако ми трябва видео, ще си взема камерата на брат ми ;). Виж, панорамите са готино нещо, но май не е достатъчно да ме привлече.

  Та, ако някой ще мята камъни, сега е момента.

  А по едно време бях леко залитнал и към S8000fd , защото се бях подлъгал, че и той е с 1/1,7″ матрица и ми харесваше. Хем прилича на маркетингов трик, хем с голяма матрица, ама нейсе – 1/2,35″. Все пак няма да откажа мнение и за него.

  Поздрави Ему

 16. Какая то елка из Чернобыля

 17. @george & cx
  благодаря за поощрителните думи. макар че гледам да не се връзвам лесно на коментари, винаги е приятно да разбереш, че снимките ти са направили впечатление на някой непредубеден. благодаря още веднъж.

  @george
  благодаря и за съвета, но като гледам това са апарати от класа на моята minolta DImage 7i, само с по-добри параметри. А на мен ми се иска да се кача в горния клас апарати, макар че много добре осъзнавам какво означава това.

  @alex
  А можно где-то увидеть такие фотки из Чернобыля?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.